9.6.2017 – Mina bästa spartips

-I SAMARBETE MED CONSIDA.SE

Jag har inte haft en vettig inkomst på flera år, men ändå har jag lyckats överleva och kunnat upprätthålla en, i mitt tycke, alldeles vettig livsstil genom åren. Visst lever jag billigt i och med att jag inte har några boendekostnader. Sambon äger huset och betalar därmed alla större utgifter så som försäkringar, lån etc på det. Jag står däremot för de små utgifterna så som el, sophämtning, vatten, internet osv.

Jag betalar även så gott som allting till Minou. Dagisavgiften delar vi oftast på så att vi betalar ca. varannan månad, men resten så som kläder, blöjor, leksaker och liknande är det oftast jag som står för. Samma gäller med maten. Eftersom det är jag som är hemma i veckorna så är det oftast jag som handlar mat hit hem. Han klagar dock alltid på att vi aldrig har någon mat hemma.

Bilen är något annat som jag tycker är ruskigt dyrt och helst inte lägger så mycket pengar på heller! Även om bilarna är i hans ägo så brukar jag betala försäkringarna på den bil jag kör. För tillfället kör jag dock en Porsche och den vägrar jag betala försäkringarna på. Jag skulle gott och väl klara mig med en billigare bil, men så länge han väljer en sån här så får han betala för den också. Tycker det svider alldeles tillräckligt varje gång den skall tankas, haha!

Att vi sedan har råd att resa och unna oss en massa annan vardagslyx, det är helt och hållet hans förtjänst! Men också sådant man klarar sig utan.

IMG_2811

Men om vi nu bortser från alla vardagliga utgifter så vill jag dela med mig av mina bästa spartips. I det långa loppet är det allra vettigaste att placera sina pengar i en bostad. Om du har möjlighet att utöver ditt vanliga bostadslån få ett placeringslån, köp en lägenhet och hyr ut! På det viset är pengarna säkert investerade. Chansen till att din lägenhet skulle minska drastiskt i värde är så gott som minimal. Dessutom är det ju hyresgästerna som sakta men säkert betalar bort din bostad.

Ett annat långsiktigt spartips är fonder. Det här har jag aldrig riktigt förstått mig på själv, men också det är ett ganska säkert sparande som kan ge bra ränta på pengarna. Här är det kanske vettigast att diskutera med en bankman som är mer insatt i marknaden förrän man går och binder pengarna.

 

Men hur kan man spara kortsiktigt då?

  • Skippa caféer och ta din fika med kompisarna hemma hos någon eller ute på en gräsmatta under sommaren
  • Jämför matpriserna i matbutikerna och handla i flera olika butiker
  • Köp lite dyrare produkter (ex. schampo, tvättmedel etc) om de är drygare att använda, det lönar sig oftast i längden
  • Lunchlåda till jobbet
  • Handla på loppis – sälj på loppis
  • Alternativt – handla inför kommande behov på reorna (ex nästa vinters skor/barnkläder/vinterrock)
  • Plocka dina blombuketter till hemmet utomhus under sommaren
  • Gå inte in i kläd-/sko-/inredningsbutiker ifall det inte är något speciellt du är ute efter. Det är lätt hänt att man spontanhandlar något smått och billigt i förbifarten.
  • Ändra hela ditt tänk – se sparandet som en rolig utmaning

 

Jag tycker inte heller att man skall vara blyg för att be om experthjälp ifall man har svårt att få en vettig överblick över sina utgifter. På till exempel Consida kan man få hjälp att strukturera upp sin privatekonomi som privatperson. Hos dem kan man även ansöka om lån och sedan få in offerter från flera olika banker. Då har man lätt koll på vem som erbjuder den bästa dealen! Jag vet inte om det finns något motsvarande företag i Finland men jag hoppas det. Det är ju en fantastisk tjänst.

Har ni några spartips ni vill dela med er av!?

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *