10.4.2017 – Inte som planerat

Helgen i Stockholm blev ju inte riktigt som vi tänkt oss. Ingen har säkert missat händelserna i Stockholm under fredagen (jag pratar såklart om terrorattacken på Drottninggatan) och vi hamnade nästan mitt i kaoset kan man säga.

Efter att har landat vid 13-tiden tog vi bussen in till city. Gick för att ta en matbit medan vi väntade på att få nyckel till vår lägenhet så vi kunde droppa av vårt bagage. Vi passade sen på att gå till Clas Ohlson på Drottninggatan för att köpa engångslakan som vi skulle komma att behöva under helgen. Efter det traskade vi rätt över gatan till H&M för att jag skulle handla en tröja på mamma-avdelningen. Vi hann bara gå ner i källarvåningen och jag började bläddra bland kläderna när något började hända uppe på marknivån. Folk sprang bort från ingången och Malin som stod vid trappan hörde en smäll. Personalen började oroligt springa runt och viska till varandra och dörrarna till butiken stängdes och låstes. Ingen visste riktigt säkert vad som hänt med det pratades om en lastbil som kört in i Åhléns och att det brann. Vi blev ombedda att ta hissen upp till nästa våning och utrymma butiken bakvägen. Själv hade jag hellre stannat kvar i butiken, det kändes osäkert att gå ut när man inte visste vad som pågick. Men personalen ville utrymma butiken och alla gick ut mot Slöjdgatan. Jag hörde hur helikoptrar började surra i luften ovanför och sirener hördes från alla håll. Öppnar upp Aftonbladet på telefonen och möts av rubriken Fordon kör på Drottninggatan: ”Bil kör på folk”. Min första tanke är då händelserna i Nice, London etc och jag kopplar det genast till terrordåd. Vi bestämmer oss för att vi måste bort från folkmassorna och börjar gå upp över Hötorget mot Sveavägen för att ta oss vidare till mindre gator. Men när vi går på en liten smal mellangränd mot Sveavägen utbryter ett plötsligt kaos och ett 50-tal människor börjar skrika hysteriskt och springa i full fart med riktning rakt emot oss. Det är så mycket människor så vi ser inte vad som händer bakom folkmassan, men instinkten säger så klart spring! Vi svänger om och springer i panik tillbaka åt andra hållet. Min första tanke är att nu kommer det en lastbil från det hållet också. Mitt i tumultet snubblar min kompis Malin på en reseväska som någon kastat ifrån sig i panik och skadar knäet. Jag märker inte detta alls utan börjar bara leta efter henne med blicken när folk springer in på en liten Espresso House. Ett par minuter senare hittar vi varandra på utsidan och hon har svårt att gå.

Vi märker att inget händer och fortsätter i samma riktning som vi var på väg innan. Vi går sakta mot lägenheten där vi skall övernatta. Vi har ingen nyckel, men vi vill bara bort från centrum så det känns som det vettigaste alternativet. Det börjar ryktas om skottlossningar på medierna och det känns inte säkert att röra sig någonstans. Med sinnena på helspänn tar vi oss i alla fall fram till lägenheten och tar oss in i trapphuset med hjälp av portkod. Där sitter vi sedan och väntar en dryg timme i väntan på att en kompis skall nå fram med nyckel åt oss. När vi väl kommer in i lägenheten kan vi pusta ut ordentligt. Tanken på vad som kunde har hänt om vi hade gått där över gatan bara några minuter senare vill jag inte ens tänka…

Resten av kvällen stannar vi inne och följer med nyheterna. Det här var ju inte riktigt vad vi hade väntat  oss under vår helg i Stockholm.

Fortsättning av helgen följer…

IMG_2177Bild: Expressen

You may also like

Inga kommentarer

  1. Hej!
    Kom in på din blogg via en väns tips och det är så att jag håller på att forska i användningen av- och tilliten till sociala medier i en krissituation och vill nu ha kontakt med människor som var i Stockholm för 1,5 veckor sen.
    All deltagande i forskningen är anonym och jag hoppas höra från dig snart!
    // Amanda, Åbo Akademi Vasa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *