3.7.2014 – En by som dör ut

Fick höra att två andra klädbutiker, förutom jag själv, stänger dörrarna här i Ekenäs till hösten (eller jag flyttar ju, medan dessa två stänger helt). Så sorgligt tycker jag. Den ena är en butik som funnits i säkert tjugo år, medan den andra är en relativt nyöppnad som säkert aldrig fått en ärlig chans. Tycker det är så tråkigt att det skall gå så här. Det är visserligen dåliga tider och folk handlar mindre överlag, men här ser vi igen hur viktigt det är att stöda sina lokala affärer. Här går folk mest omkring och gnäller över att det finns så litet utbud i småstäder som dessa. Men det är klart att det blir litet utbud då alla som försöker med något nytt måste stänga ner lika fort som de öppnat, just för att ortsborna åker till andra ställen för att handla. Det kan inte ta två år förrän folk vågar sig in i en ny affär, det har inte företagaren råd med!

Dessutom har vi inget dåligt utbud här i småstäderna. Man hittar allt man behöver och lite till. Vi har massa häftiga specialbutiker med märken som inte ens är lätta att hitta i huvudstaden. Turisterna älskar detta, men vi året-runt-boende förstår inte att se värdet i det. Jag tycker verkligen vi får ta oss en ordentlig titt i spegeln och ta vårt ansvar över att städerna faller sönder. Och det här med att vi ska smälla upp ett köpcentrum med massa stora kedjor kommer ju definitivt att vara döden för småföretagarna. För att inte nämna klädjättarna själva. Det finns helt enkelt inte tillräckligt stor köpkraft här för dem, de har så pass höga budgeter. Så min åsikt till det; ren idioti!

Har sagt det förr, men säger det igen. Understöd era lokala butiker! Detta säger jag inte bara för att jag själv har butik (även om det kanske är det som fått mig att inse hur viktigt det är) utan det gäller alla som bor i mindre städer runt om i landet.

You may also like

Inga kommentarer

 1. Jag tror också att folk är så ”snåla” här i våra trakter. Visst är det dåliga tider nu, men i vår stad ska saker o ting helst inte få kosta något alls… Hellre kvantitet än kvalitet känns d som ibland.

  Jag har mera börjat stöda dom lokala affärerna och t.ex Onyx i Karis har ett jättebra utbud med barnkläder, vilket jag mest handlar för tillfälle.

  1. Ja, det betyder ju inte att man inte får handla annanstans ifrån, men det kan vara lönt att kolla sina ”egna” butiker först! Som du säger, Onyx har massa barnkläder från olika märken och i olika prisklasser, vilket är helt suveränt! Hoppas lite flera börjar tänka som du.

 2. Men saken är ju den att med dessa dåliga tider rent ekonomiskt så vill man inte betala så mycket för klädesplagg som man hamnar göra om man köper från denna stad. Det finns mycket billigare alternativ i H&M och GinaTricot som dessutom följer det som är mode, vilket man inte kan säga om de flesta butikerna i Ekenäs!

  1. Canny har billiga kläder och CM är ett billigt märke som Linda säljer så här finns åxå billiga alternativ. Vet inte vilka butiker du syftar på som inte följer mode, men det gör i allafall DinoDina, Canny, Exacten senast jag var in. Sen finns det väl Lindex i Ekenäs som åxå håller mode. Tycker där redan är en del att välja på.

   1. Det är en sak vad man tycker är trendigt i en småstad som har stannat i tiden och en sak vad som påriktigt är modernt och i tiden runtom i modevärlden 🙂 men smaken är som baken – delad! Men jo LINDEX har trendiga kläder, men så är det också enda butiken som är en kedja!

    1. Alla märken följer trender, men gör sina egna versioner av det. Sen igen kan du ju inte gå omkring på Ekenäs gator och följa Paris-modet, då ser du nog rätt löjlig ut. Men vi följer det mode som råder i Norden. Och alla ovan nämnda butiker har exakt likadana stilar och lika ”trendiga” kläder som Lindex har, i mitt tycke.

  2. Alla har vi rätt till vår åsikt, tycker själv man hittar massa trendigt i Ekenäs om man öppnar ögonen lite. Tycker däremot det är tråkigt att gå i storstäderna där alla ser exakt likadana ut när de går i sina ”trendplagg” från GT, H&M etc. Men skulle alla tänka som du så skulle det inte finnas några andra klädbutiker eller märken än modejättarna, för ingen kan konkurrera med priser i deras massproduktioner!

   1. Jag håller inte helt med där, men det är fint med olika åsikter. Du säger att kläderna är trendiga men du verkar inte riktigt själv gå in i butikerna? Att du jobbar är väl inte direkt någon ursäkt om du så brinner för att handla lokalt 🙂

    Men tråkigt är det ju nog om ingen ny butik öppnar istället!

    1. ojoj lilla vän, det där är en diskussion jag inte ens orkar ta med dig, för du vet upenbarligen inte hur min jobbsituation ser ut. Men du tycker kanske jag skall öppna 10.30 någon dag istället för att hinna gå in och handla på morgonen någon gång när jag känner för? Det skulle nämligen vara min enda möjlighet.
     Men jo, jag tycker också det är synd (inte ifall det inte öppnar något nytt dock, utan över att de måste stänga) så där är vi ju av samma åsikt iaf 🙂

 3. Debdär mönstrade saken du har ”klickat” hem finns ju båda i EXACT och CANNY… så hur var det med att köpa lokalt? 😉

  1. Ahaa, nå det har jag faktiskt inte sett eftersom jag jobbar exakt alla de timmar som de här butikerna har öppet. Så jag har aldrig tid att gå till en butik förutom LINDEX här i stan! Men visst, hade jag vetat att man får den här så hade jag naturligtvis hellre köpt den här och fått den mycket fortare än via nätet.

   1. Jamen precis som du säger så jobbar säkert många andra också just dessa tider… och därför handlar ingen och det går som det går 🙂

    1. Jo, klart många jobbar, men jag kan slå vad om att ingen jobbar sex dagar i veckan utan någon ledig dagtid. DÅ handlar det nog om skiftesjobb med varierande tider isf.

 4. Mitt problem är följande:
  Med ett mycket stort bostadslån, dagvårdsavgifter, billån och alla andra räkningar som kommer varje månad så blir det inte mycket kvar att handla för.
  Jag skulle sååå gärna gå med dedär fina ballerinorna med dragkjed som du har i din butik, problemet är att jag inte har råd! Jag skulle mycket hellre köpa mina asics springsskor från den lokala firman istället för via nätet, problemet även där är att pengarna räcker inte till. Vilket betyder att de få gångerna per år som jag har möjlighet att unna mig något, söker jag upp på nätet vilken plats som är billigast!
  Så är det bara..jag har inte råd! Tyvärr…
  ( ska jag ännu nämna att jag studerar)

  1. Förstår hemskt bra att ekonomin sätter stopp ibland, är själv helt i samma situation, har inte råd att unna mig nånting extra. Men just därför handlar jag mycket mer sällan än förr, men handlar i stället lite dyrare i kvalitet. Och sällan några ”trendplagg”. Det blir mer så kallade basplagg men kanske med en trevlig twist som får plagget att kännas lite trendigt samtidigt. Just ballerinorna du nämnde vet jag t.ex att jag kommer att ha i många många år och de kommer inte att få nåt fel. De börjar inte heller lukta svett eller blir äckliga som alla syntetballerinor, så jag försöker tänka lite mer långsiktigt på det viset. Men jag förstår helt din situation och klandrar dig inte för hur du tänker! Hoppas det blir ljusare tider för dig snart så du kan handla som du vill 🙂

 5. Fantastiskt bra skrivet inlägg. Som egeföretagare vet jag så väl att det är kämpigt och försöker mer och mer stöda lokalt. Jag har själv inge vidare ekonomisk situation men försöker precis som du köpa mer sällan och tidlösa plagg i bra kvalitet istället. Tyvärr är det många som inte ens går in i butikerna och tittar för dom ”har ändå ingenting” vilket är ren och skär dumhet…

  Tack för en bra blogg förresten! 🙂

  1. Tack snälla 🙂
   Det är sant det du säger, att folk inte ens ger butikerna en chans, vilket är trist. Det bildas en ond cirkel. Alla kan ju inte gilla alla butiker, men kan slå vad om att alla hittar någon butik som faller dem i smaken.

 6. Vad vore Ekenäs utan gågatan med de små butikerna.. Föreställ dig en tom gågata då..
  Men jo, man känner av det rätt bra, det är dåliga tider här.
  Jag måste bara kommentera diskussionerna här eftersom jag alltid blir lika imponerad över utbudet i de små butikerna i Ekenäs. Jag bor inte i Ekenäs. Fyndar bra plagg och skor gör jag dock nästan alltid här, mer än i Helsingfors där jag ändå rör mig rätt ofta.
  Och vad gäller ekonomin.. Man kan ju också välja att göra sina köp med långsikt. Ett snyggt plagg med Kvalitet som håller länge, eller 10 plagg som blir noppiga och fula genast. Dessutom får man rätt bra för kvalitetskläder då man säljer dem vidare på tex Huutonet.
  Och så…blir inte skåpen överfulla hemma! 🙂
  Så hör ni, kära ortsbor! Tänk en gång till! Hur vill ni ha det?

  1. Tack för det fina svaret, och kul med en ”utomstående” som förstår att uppskatta utbudet här (som jag nog vet att många gör!). Tycker också det är jätte trist att gågatorna dör ut i de här små städerna, det är ju det som är charmigt med dem. Men just nu står det allt för mycket tomma lokaler, eller så tar banker och fastighetsförmedlare som har råd till det över dem, fast de inte behöver den direkta kundkontakten på samma vis… Det är ju inte så att de tillför så mycket liv och rörelse till en gågata, tyvärr 🙁

 7. allt detta gäller ju inte heller enbart kläd- och skobutiker, jag personligen kan bli mycket irriterad på blommor i matbutikerna tex… anser att matbutikerna kan sälja precis det ; mat och blomsterhandeln som är en specialaffär kan få sälja blommorna! Vill ni beställa en brudbukett i framtiden i K-supermarkets kassa…? Suck 🙁 så alla brancher är nog ganska drabbade! Men visst, ännu citymarket till Ekenäs så tar väl kol på de sista små affärerna…?

  1. Nej absolut inte, det gäller ju allt! Tycker också det är trist när matbutiker skallblanda in sig i andras branscher. I och för sig är det ju lätt att nappa med sig en blomma i samma veva man är på matuppköp, men sällan värt det, för jisses så dåligt blommorna på t.ex Lidl håller!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *