31.5.2016 – Glädjens dag

-inlägget innehåller affiliatelänkar-

Vadå glädjens dag, tänker ni? Jo, jag har fått mitt första stöd på fyra månader! Som ni kanske vet har jag haft problem med att bli beviljad arbetslöshetsstöd sedan jag lade ner företaget i vintras, och den utredningen är fortfarande på hälft. Men tills jag blir beviljad det (för det SKA jag bli) så ansökte jag om hemvårdsstöd istället. Och efter två månader av väntan där också har jag nu äntligen fått fyra månaders stöd retroaktivt utbetalt. Blev dock lite besviken när jag såg att jag endast fick 255€ i handen per månad. Vad beror det på, kan någon av er insatta berätta för mig varför jag betalar så mycket skatt på stödet? Ska jag lämna in ett skattkort någonstans eller vad grundar sig det höga avdraget på (341€ borde stödet vara brutto)?

Nåja, oavsett skatteprocent så känns utbetalningen som en seger för mig. Så jag firade genom att klicka hem en ny matta till köket. Jaja, inte så ekonomiskt av mig. Men den var så billig, plus att jag fick -40% rabatt (med koden 335729), så den blev ju nästan gratis! Tror ni den kommer att göra sig bra där under vår köks-ö? Den kanske inte blir helt harmonisk bredvid den likmönstrade tapeten just nu, men jag försöker tänka framåt. Köket skall ju ändå få sig en omgång i något skede.

img_0796

You may also like

Inga kommentarer

 1. På alla kelas stöd betalar man alltid minst 20/22% skatt (kommer inte exakt ihåg vad det är nu). Så inte får någon annan något mer än det där. Tyvärr.

 2. Det har ändrat till 25%.
  Helt galet att betala så mycket skatt på en så liten sumna. 🙁

 3. Hej!
  Man kan få lägre skatteprosent för FPAs understöd, du kan räkna ut det själv på vero.fi
  😊

 4. Skaffar du ett skattekort för förmåner, så kan du få procenten ner, men det lönar sig att vara hiskeligt försiktig med det dör det kan hända att du hamnar betala en hel del tillbaka sedan.
  Och du vet väl att man inte kan få arbetslöshetsstöd och vårdpeng på samma gång? Det är liksom endera…

  1. Jo, det vet jag. Eller man kan få det, men då räknas en andel bort från arbetslöshetsstödet och slutpengen blir ändå densamma..

 5. Jag var in till Kela o frågade om det med att det far 25% o hon svara mig att det far automatiskt den procenten om man inte lämnar in nåt annat, att det lönar sig att lämna in ett skattekort för sociala förmåner. Så jag tog med alla papper o räkna ut exakt vad jag kommer få osv så blev 21,5%, nåt sånt.

 6. Som de ovan skriver så kan man få ner procenten om man begär ett nytt skattekort för sociala förmåner. Min skatteprocent under hösten var 0%! Mycket tacksamt 🙂 Nu är den 21%. Lycka till!

  1. Du måste inte betala tillbaka i skatteåterbäring sen då, när du hade den på 0%? Måste nig sänka min % då också, känns nog fel att betala 25% når det är så liten summa det år frågan om!

   1. Nej, det behöver jag inte. Den blev noll för att jag betalat för mycket skatt på föräldrapenningen under våren och på det lilla jag jobbade där emellan. Samma sak var det för några år sedna då jag vårdledig. Har inte behövt betala tillbaka nåt alls! Men nu är den som sagt 21% när det var lättare att räkna på hela detta års inkomster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *