26.4.2020 – trädgård, terrassbygge, takremppa etc.

Den här helgen har vi kånkat ut ca.1000kg material till stugan. Eller det är snarare sambon som kånkat och gjort största delen av jobbet. Han var måttligt nöjd när han ensam handlade på Rautia i stan och inte fick någon som helst bär- eller lasthjälp i butiken. Nåja, sidospår. Materialet vi hämtat ut är alltså till för bastuterrassen som ska förstoras upp ytterligare, staket som ska byggas upp runt äppelträden, färg till stugtaket och tujor som ska planteras.

Här på väg med lass två av fyra. Barnen börjar se måttligt roade ut.

Vi började med att måla taket på fredagen, men färgen räckte inte så långt så vi fick bara halva taket målat med det vi hade. Andra halvan får vänta till nästa helg. Det är ett gammalt filttak som troligtvis aldrig behandlats, så det var i rätt dåligt skick. Men med hjälp av färgen får det kanske några års livslängd till innan vi byter ut det till plåt.

På lördagen började vi gräva ner stolpar och drog ut nät för att fixa en liten skyddad trädgård runt äppelträden. Här kryllar av hjortar så det är i princip omöjligt att plantera något. De förstör allt. Men på något vis har tre av äppelträden klarat sig med hjälp av ett gammalt ruttet stängsel. Så nu ska vi göra ett försök att hålla dem utestängda därifrån för att se om vi möjligtvis kunde få ordentligt liv i träden och kanske fixa en egen liten odlingsträdgård där.

Tujorna har också planterats under helgen som en gräns mot grannens tomt. Eftersom vi fäller en hel del träd så blir insynen till grannens tomt även bättre och därför planterar vi tujor som insynsskydd. Förhoppningsvis låter hjortarna dem vara ifred, men det återstår att se.

Vi bestämde oss i sista stund idag för att stanna ytterligare en natt och åka hem tidigt imorgon bitti istället. Så plötsligt hade vi även grunden för terrassbygget så gott som klar. Vi har med andra ord fått en massa gjort den här helgen! Vid terrasskanten där vi nu ska bygga ut har vi tidigare om åren sett att det kämpat sig fram hallonbuskar (men även de har troligtvis kapats av hjortarna) så nu grävde vi upp en del kvistar med rötter och planterade om dem i vårt nya odlingsland. Få se om de tar sig och börjar växa där. Hoppas!

Vill ni läsa mer om våra projekt här på sommarstugan så kan ni klicka in er på kategorin projekt sommarstuga. Jag märker nu att jag dokumenterat ganska dåligt på sistone och det måste jag bli bättre på! Vill främst för egen del ha koll på allt vi gjort här under åren, man glömmer ju så fort. Skrollar ni längst bak i kategorin så hittar ni nog några ursprungsbilder på hur stället såg ut då vi köpte det.

 

You may also like

5 kommentarer

  1. Vi har en tuja på gården o då allt annat grönt försvinner äter hjortarna mer än gärna tujan, så ja ha täckt min med såndän säck man ofta använder för att skydda tujorna fö vårsolen med men satt på den ren före vintern o tagit bort den då det börjar grönska på våren. Den blev rejält uppäten före det, men nu börjar den ta sig igen 😊 kul att läsa om ert stugprojekt 👍

    1. Okej, så då kan det kanske vara lönt att täcka in dem till vintern. Bra att veta, tack för tipset!
      Och kul om stugprojektet intresserar 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *