24.6.2015 – (fond)sparande

image

Vi sitter inne och myser med Minou medan junivädret fortsätter förse oss med regn. Jag googlar pajer till dopet på lördag och hon halvsover på soffan bredvid mig.

Tidigare idag var jag och öppnade ett sparkonto i hennes namn. Jag tycker det är viktigt att börja tänka på sånt här redan nu, för jag vet av egen erfarenhet hur trevligt det är att få lite hjälp på traven när man skall flytta hemifrån och börja stå på egna ben. Själv investerade jag mina sparpengar, som mina föräldrar sparat ihop åt mig under barndomsåren, i företaget. Det var visserligen ett dumt beslut, och jag får bara hoppas att Minou spenderar sina sparpengar vettigare när den tiden kommer. Men poängen är att man får bestämma själv vad som ska hända med dessa pengar och ta ansvar över vad de spenderas på. Kan tänka mig att många kanske hade festat upp dem under studietiden, shoppat redlöst eller lagt dem på en bil när åldern slog in. Men jag sparade dem alltså  (och fyllde på själv med drickspengar från krogjobbet under studietiden) och använde dem först 7 år senare.

Jag är medveten om att ett sparkonto inte är något sätt att investera eftersom räntorna är så dåliga i dagsläget, men det är ändå en start. Skall nog placera dem i fonder åt henne i framtiden, men känner att jag först måste läsa på lite mer om hur fondsparande fungerar. Fonder är nämligen något som är helt främmande för mig! Men jag har bestämt att jag skall börja lägga in 20€ varje månad i hennes fondsparande (vilket är minimibeloppet) och sedan hoppas att de pengarna är värda mycket mer då det är dags för henne att använda dem.

 

Hur är det med er andra som har barn, har ni någon form av sparande åt era barn? Eller hur känner ni angående sånt här?

 

You may also like

Inga kommentarer

 1. Vi fondsparar i en blandfond åt Milea 50€ i månaden. Fonden består till 50/50 av ränteplaceringar och aktieplaceringar. Avkastningen är efter ett år 8,5% genomsnittsavkastningen kommer troligen röra sig kring 5% . Genom att månadsspara i fonder drar man också nytta av kursnedgångar, dvs man köper billigare andelar. Om ni har som avsikt att spara på lång sikt rekommenderar ja absolut att spara i fonder. Eftersom tiden också är längre kan ni satsa på att ha mera aktievikt i fonden i och med att aktier ger bättre avkastning på lång sikt. Blandfonder är också bra med tanke på att de har såväl geografisk som braschspridning! Lycka till 🙂

  1. Tack Pia! Jag är som sagt inte alls insatt i fonder (ännu), men det låter ju som en rätt så bra avkastning så kommer nog att köra på ett sånt där 50/50 också tror jag. Aktier känns alltid lite osäkert, så vill inte lägga för mycket vikt på den delen heller 😊

 2. Blondinbella skrev ett bra inlägg om sparande/fonder/aktier för ett tag sedan då hon börjat spara även till sitt andra barn. Det var riktigt bra inlägg men man får nog leta lite bland inläggen för att hitta det 🙂

  1. Aah! Det skall jag leta reda på, för hon vet ju nog vad hon snackar om angående sånt. Inte säkert det lättaste att leta reda på o hennes arkiv bara! 😊

   1. Men det borde inte vara jättelångt bak i tiden, men hon skriver ju ex antal inlägg/dag. Hon vet absolut vad hon skriver om, dock kanske inte jag kan spara i samma utsträckning som hon kan 😉

 3. Vi har tänkt att vi hellre använder pengarna på resor med barnen och upplevelser redan nu medan de är små istället för att spara. Fast 20€ i månaden känns ju nog inte så mycket?! Tror vår åsikt beror mycket på att våra föräldrar inte sparat åt oss heller så vi kanske inte riktigt ser hur mycket nytta man kan ha av det?!

  1. Nej, 20€ i månaden skulle man tycka att så gott som alla har råd att lägga undan (om man så måste lämna fredagsgodiset 😊), så det borde inte påverka ifall man har råd att resa eller ej. Men att få några tusen i ”startpeng” tror jag nog vilken ungdom som helst blir glad över! Dessutom kan ju de pengarna vara värda mycket mer då om man investerat rätt 😊

 4. Jag hade också ett sparkonto som jag fick tillgång till när jag fyllde 18. Hade en ganska stor summa där eftersom det var dit största delen av mitt barnbidrag hamnade. Dock blev jag väldigt besviken ( och lite smått sur ) eftersom banken tog en stor summa av pengarna som skatt när jag väl skulle flytta över dem till mitt brukskonto! Så all ränta som lagts på drogs ändå av. Dåligt system tycker man väl…

  1. Ja sånt gör ju en verkligen sur! Har aldrig hört att banken tar skatt på sådana pengar.. Mycket märkligt! Men jo, håller med. Var själv också mycket glad över mitt sparkonto!

 5. Bra grej att fundera på! Jag har sparat barnbidraget på lillemans eget konto men borde nog flytta över till någon fond, annars lär ju inflationen äta upp värdet på pengarna. Fast det på nåt vis känns osäkert att placera dom… Varför var det dumt att använda dina pengar till att starta företaget? Tycker det känns som ett bra ändamål 🙂 skulle nog kännas lite surt om sonen skulle festa upp besparingarna men till hus, lägenhet, firma… Tycker jag de skulle passa bra.

  1. Mm, det är klart det alltid är lite risk med att placera också. Men när jag frågade på banken menade hon nog att det är väldigt liten chans att man förlorar på att lägga i fonder i slutändan iaf, så får väl lita på det!
   Klart att det var bättre att jag lade in pengarna i företaget än söp upp dem. Men oberoende så är det nog pengar som jag tyvärr aldrig kom er att se röken av igen.. Hade varit smartare att investera dem i en lägenhet, för jag hade ändå ett rätt så trevlig summa där!

 6. Fondsparande är absolut jättebra och som sagt är det bra att månadsspara, för då sprider man riskerna ytterligare. Det jag tycker är bra att tänka på är att välja fonder som har låg avgift. Ofta är så kallade indexfonder ”billiga” och har också bevisats vara de mest lönsamma på lång tid. (Indexfonder har ingen aktiv förvaltare, utan styrs av ”programmeringar” till skillnad från ”vanliga fonder” där en fysisk person sitter och gör beslut)
  Förutom bankernas fonder, skulle jag också rekommendera att du kollar in Seligson och Nordnet (speciellt deras Super-rahasto).
  Lycka till i fond-jungeln! 🙂

 7. Rekommenderar Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta och Nainen ja rikastumisen taito av Emilia Kullas och Ninni Myllyoja. De vet antagligen lite bättre än Blondinbella, de är ju trots allt journalister på Talouselämä. Rekommenderar dessutom tidningen Taloustaito av Skattebetalarnas centralförbund, för den behandlar väldigt mångsidigt olika ekonomiärenden vi möter i livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *