20.5.2016 – Fredag och städdag

image

Har inlett dagen med att städa upp veckans stök. Plockat och dammsugit, samt tvättat en maskin kläder. Har hängt ut byket på tork för första gången i år. Alltså doften på lufttorkat byke, heaven. På tal om hushållssysslor så avreagerade sig Sandra angående detta på sin blogg här om dagen, och det blev en liten diskussion i hennes kommentarsfält. Jag tycker det är så intressant att läsa om hur andra delar upp hushållssysslorna, men samtidigt blir jag lite bitter ibland. Inser hur stort lass jag själv bär i vårt hushåll. För jag gör i princip allt här hemma. Gården brukar höra till killens ansvarsområde, men oftast slutar det med att det också är jag som klipper gräs och skottar snö. Jag har dock varit helt okej med detta eftersom det är jag som är hemma om dagarna medan han är ute på fältet och drar in pengarna. Blir dock ursinnig när han ibland kläcker ur sig att det inte är ett jobb att vara hemma och ta hand om barn! Då skulle jag seriöst ha lust att dänga en kastrull i huvudet på honom. Det känns också väldigt ouppskattat, det man gör, då den andre lämnar disk och kläder efter sig överallt, utan en minsta tanke på att den andra kämpar för att hålla hemmet rent och trivsamt. Men som sagt, jag är helt okej med att sköta dessa sysslor så länge jag är hemma med Minou. Jag fasar bara lite för hur det kommer att gå då jag skall tillbaka in i arbetslivet igen. Då borde vi ju med rätta dela på allt det här, men det vet jag redan nu att det kommer att uppstå stora bekymmer med. Hur gör ni där hemma med hushållssysslor och gårdsarbete/underhåll av husfasader etc?

You may also like

Inga kommentarer

 1. Vi försökte redan tidigt reda ut så man lagar mat och jag diskar, sedan tvättar jag oftast kläderna och vi hjälps åt att hänga upp dem. Sen då dammsugar han och tvättar golven, och jag torkar damm. Vi studerar nu ännu, men jag åtminstone tyckte det var viktigt att vi nog så tidigt som möjligt delar upp det för att han också ska hjälpa till.

  1. Ja, sånt där beror förstås också helt på livssituation. Är båda hemma lika mycket/lite så kanske man kan dela jämnare på sysslorna. Men fint om båda är okej med att det skall delas jämt och det verkligen fungerar!

 2. Vi delar nog på allt städning, matlagning, tömma diskmaskin o.s.v förutom byket, d sköter jag och Petri veden! 🙂 Krattar gör jag inte heller. Jag anser jag krattar i hästarna hagar tillräkligt! 🙂

  1. Skönast är det ju när allt fungerar automatiskt, så att den ena tar tag i t.ex. diskmaskinen när man ser att det behövs osv. Vi är ju ändå vuxna människor, så vi borde väl alla klara av att se sånt 😊

 3. Ja, väldigt intressant det här. Jag tror och tycker nog vi har det rätt jämställt med hemmasysslorna. M ansvarar för köket, jag badrummet. Han dammsuger och jag torkar damm. Han tvättar kläder och så viker vi tillsammans. Visst, jag får mina plockryck ibland då jag tycker att det känns stökigt med alla grejer, och han är kanske mer avslappnad. Men vi har kommit överens om att torsdag är städdag och då gör vi det tillsammans. Bra så, för då vet vi alla tre att man städar den dagen! 🙂

  1. Det är klart det inte kan fördelas helt jämt, alltid är det den som är mer pedant som får göra mer. Man får väl skylla sig själv om man inte klarar av att se på lite stök 😊 men det finns ju som sagt mycket annat som hör till vardagssysslorna också!

 4. Här har vi nog inga särskilda ansvarsområden, utan man hugger i där det behövs. Sami gör kanske pikulite mer eftersom han ibland är ledig dagtid, men det försöker jag hålla hemligt, hehhe.

  1. Nej, inte tycker jag heller man ska behöva ha ansvarsområden eftersom båda torde klara av att göra det mesta 😊 bara sysslorna fördelas lite så är det bra!

 5. Här delar vi på sysslorna. Vi båda hjälps åt med det som behövs. Sen har vi ”delat” så om båda är hemma på kvällen att när den ena läser saga så grejar den andra i köket, tömmer och fyller diskmaskinen och sånt.
  Jag sku faktiskt ärligt sagt få fnatt om den andra int sku uppskatta det jag gör hemma.. din kusin är nog en drömman på många fronter ☺💖

 6. Jag brukar inte lägga mig i men tänker göra det nu iaf 😀 säg ifrån NU för din egen och Minous skull. När du hittar jobb; låt honom vara hemma med Minou å sköta hushållet å allt annat. Min man var pappaledig i ett halvår nu med andra barnet och det var nog så lärorikt för alla i familjen. Ekonomiskt knapert men så värt alla pengar i världen. Du ska inte ha dåligt samvete över att han drar in pengarna, nån dag kanske det är tvärtom? Man ska hjälpas åt. Inget kan vara 100% rättvist men man hjälps åt å har respekt för varandra.

  Du är värd så mycket mer <3

  1. Han kommer inte att kunna vara hemma med Minou eftersom han har chefsposition utomlands. Men det hindrar ju inte att man delar på sysslorna då han är hemma.. Men ja, om det någon gång är jag som drar in pengarna, så då kommer han nog inte att jobba i Sverige längre, och då blir det nog annat upplägg ska jag se till 😊

 7. Vi har i princip haft sedan början när vi flyttade ihop uppgifterna fördelade. De är absolut inte rättvist delade, men det är ändå någonting. I princip sköter Mathias disken. That’s it. Får fel i huvudet av att jag ska sköta resten. Han hjälper dock oförnekligen till och bland annat dammsuger ibland, men allt för sällan enligt mig. Sen igen så är denna fördelningen i princip mitt eget fel. Jag vill få saker gjort på mitt sätt och därför är nästan disken det enda jag vågar låta honom göra, haha! Typiskt Marie – vill ha det på ett sätt men gnäller ändå 😂

  1. Ja nå lite sån är nog jag också! 😄 Byket skall hängas på ett visst sätt så att det inte skrynklar så mycket, så där får jag nog skylla mig själv 😂 Men dammsuga borde man ju inte kunna göra på fel sätt? Eller!? 😄

 8. Här är det nog jag som gör alla hemmasysslor (matlagning, städning, disk och byk) men även utearbetet faller oftast på mig för annars blir det aldrig gjort, typ så som ex. gräsklippning. Är för det mesta helt okej med detta, men de flesta strider handlar dock ändå om att jag anser att det känns orättvist att jag skall dra hela lasset för både hem och barn, medan den andra kan komma hem från jobb och slänga sig i soffan. Nu är jag hemma med vår 1-åring, men även när vi båda jobbade var det jag som gjorde allt. Fasar lite för när jag skall börja jobba i höst, för jag kan inte tåla disk och oreda och snabbdammsuger alla dagar.

  1. Det låter lite som om vi lever varandras dubbelliv 😊 oftast ligger min sambo dock inte på soffan när han är hemma, utan sysslar med andra båt-/bil-/lägenhetsprokekt. Inte hela tiden förstås, men tidvis!
   De förstår tydligen inte att man nog göra annat än dricker kaffe och slösurfar då vi är hemma med barn (vi måste ju också få ha våra kaffepauser som på vilket annat jobb som helst) 😊 men visst är det ett lyxjobb att få umgås med sitt underbara barn dagarna i ända, det nekar jag inte till!

 9. Även om det är du som är hemma med barnet och han är den som jobbar, så betyder ju inte det att alla hemmasysslor ska falla på dig. Ni är ju två vuxna i hushållet. Du får sätta ner foten Linda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *