2.2.2015 – gravidstatus

Hade rådgivningsbesök imorse och allt verkade bra med babyns hjärtljud, mitt blodtryck etc. Men babyn verkar växa lite långsamt utgående från magmåttet, så Gunilla på rådgivningen tyckte vi skulle boka in ett besök hos deras läkare igen om två veckor, så får hon avgöra om jag skall skickas på ännu ett ultraljud. Jag håller mig fortfarande på kurvan (om än alldeles på undre sidan) så det är inget att oroa sig över. Men bättre att vara på den säkra sidan förstås! Viktmässigt har jag gått upp 3,5kg från startvikten nu och jag är alltså fortfarande inne i v.28 (27+5). Men vad säger ni sakkunniga, bör jag försöka äta mer och gå upp mer i vikt för att fostret skall växa bättre? Eller resulterar det bara i att jag själv som lägger på mig onödiga extrakilon utan att det hjälper fostret?

image

 

You may also like

Inga kommentarer

 1. Åt mig har de sagt att fostret nog får den energi den behöver, att det är jag själv som går hungrig om jag äter för lite. Tror nog inte att det du äter har SÅ stor inverkan, vissa bebisar är ju bara små i storleken 🙂 Nu är jag ju inte expert men… Jag hade gått upp ungefär samma de första 25-30 veckorna, sen plötsligt kom det 3 kg till o nu står jag på +6 kg i v31. Ingen har klagat, o alla är ju olika. Så tänker jag! 🙂

  1. Ja, det var det jag misstänkte också, att bebisen nog tar den näring den behöver i första hand och sen får jag ”det som blir över” 🙂

 2. Jag har haft två graviditeter precis som din, ingen stor viktuppgång (mellan 5,5-6 kg ) och liten bebis. Första gången var jag på extra ultra och de hotade med ingångsättning mot slutet för bebisen inte växte så mycket som de skulle ha velat, men så tangerade jag minsta kurvan och det blev aldrig någon igångsättning utan en frisk bebis på 2,6 kg föddes. Andra gången likadant, men då konstaterade de rätt snabbt att det antagligen var genetiskt, att vi får små barn så extra ultra, men inget mer och ut kom en frisk bebis på 2,58 kg. Båda gångerna ha de sagt på sjukhuset att det inte hjälper för mig att börja frossa i mat, bebisen tar nog det den får ändå. Gissar att de vill ha dig på extra ultra för att kolla läget och det är ju helt bra, men inte tror jag du behöver äta något extra om du redan nu äter bra.

  1. Okej, skönt att höra från nån med erfarenhet 🙂 Hon sa också åt mig att det antagligen inte är något att fundera på eftersom jag ändå är rätt så lite själv. Men självklart kollar man hellre upp lite extra än låter det vara!

 3. Mitt magmått var hela tiden mindre jämfört med i vilken vecka jag var i. Hamnade på extra ultra men allt var nog bara bra! Tösen vägde nästan 3,6 kg vid födseln trots en uppskattningsvikt på 3 kg. Det är nog ingen fara!

  1. Okej! Jag misstänker också att en av orsakerna till att magmåttet är mindre är att babyn ligger långt bak, då jag har moderkakan framför. Så allt är nog säkert helt som det ska! 🙂

 4. Jag gick också på 3 extra ultran för att bebisen i magen var liten och som nästan 2 åring är han fortfarande liten. Men jag gick nog själv upp nästan 15 kg under graviditeten så tror inte det är fast i vad mamman äter hur bebisen växer så länge mamman ändå äter tillräckligt.

  1. Jamen så är det ju, vissa är ju bara mindre än andra. Och jo, jag äter nog regelbundet, så det borde inte vara fast i det! Men skönt, nu känner jag mig lugnare när jag ser att det ändå är så pass vanligt med små bebisar 🙂

 5. Jag var under underkurvan med Willy på slutet och blev skickad på tillväxtultra. Men ut kom ju ändå en frisk kille på 2975 gram 😊 Den här gången gick jag upp ungefär samma, men magmåttet var ju betydligt större och ut kom en 3,7kg klimp. Så jag tror nog inte heller att viktuppgången är det som avgör hur stor bebisen är!

  1. Aj Willy var så liten ja!? Men där ser man hur olika det kan vara mellan barnen 🙂 Och nej, tydligen har viktuppgången ingen med babyns tillväxt att göra då. Eller väldigt lite iaf.

 6. Så länge du äter någolunda hälsosamt och känner dig mätt och pigg (dvs du får tillräckligt energi) ska du inte oroa dig för maten (förstås bra att komma ihåg mellanmålen för egen del så man orkar). Jag är en vecka längre gången, funderade mycket I början då ej gick upp I vikt, men så plötsligt kom kilona, och en liten mage (i undre kant av kurvan). Vi är alla jättesmå i familjen och har fått små bebisar..så tror också det är lite genetiskt, men bra att kolla upp förstås. Ta det med ro och sköt om dig! 🙂

  1. Jag äter inte så stora portioner eftersom jag tror att magsäcken krympte lite där i början när jag mådde illa. Men jag äter ju däremot mycket oftare nu än innan! Annars skulle jag själv börja må dåligt.. Så tror nog jag får i mig helt tillräckligt med mat som det är. Tack för att du delar med dig, känns bra att höra från er som har ”erfarenhet”! 🙂
   Lycka till med din lilla i magen! 🙂

 7. Hej. Under mitt gravitet gick jag upp 5.5 kg och sonen föddes i vecka 41, han vägde 4.90 kg så det beror ej på det.

 8. Med tvillingara fick jag oxå infon att fostren tar närings först och det är i så fall du själv som blir ”utan”. Så länge du själv int e hungrig borde det alltså va lugnt 😊 vad som däremot hände min kusin var att ett av de tre blodkärlen som finns i navelsträngen inte funkade, vilket dom märkte ganska sent. Därför var hennes Kidd ganska liten då han föddes.. Går tydligen att åtgärda, så värt att fråga.

 9. Är som vanligt tycker jag (förutom sånt man ska undvika då…) magstorleken är väl lika individuell som hur varje gravid kvinna upplever graviditeten? Dessutom drukar ju nagen ha lite svårare att växa utåt om mamman har starka magmuskler, och du har ju tränat en del med dom i ditt liv så… 😊 men det är ju alltid tacksamt ändå att de sköter om en och kollar upp även små avvikelser, som i ditt fall. Må bäst nu linda! 💚

 10. Det verkar inte vara så ovanligt att magen emellanåt inte växt så mycket, det brukar nåt varv komma ikapp, men som du säger bra att de kollar iaf:) jag tror att så länge man inte”bantar” så räcker det, likaså som man ej ska banta vid amning typ. Tror kroppen säger till om den behöver mera/mindre:) oh, snart är det dags för prinsessan att komma:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *