13.11.2018 – Svar på tal

Eftersom ett litet nättroll började föra diskussion på Facebook angående mitt tidigare inlägg så tänkte jag ge lite svar på tal här i bloggen.

Först och främst, så här lyder så gott som ALL information angående kräksjuka som jag läst.

 • Spysjukan bryter ut 12-48h efter att du blivit smittad.
 • Man skall hålla sig borta från jobb/dagis 48h efter att spysjukan gått över.
 • Spysjukan smittar först efter att man kräkts/fått diarré.

 

Dessa regler har jag brukat gå efter eftersom det är den info jag fått hos mest pålitliga källor.

Det betyder alltså att ingen av oss som var på dopet var smittbärare vid det tillfället, eftersom Milton var den enda som drabbats och inte kom med på dopet. Här var vi inte ens säkra på att det var kräksjuka, vi trodde först att han ätit något opassligt. Dessutom är det väl upp till vår familj om de vill ha med oss på dylika familjeevenemang eller ej, inte er? Eller har jag fel?

Om våra mor- och farföräldrar är villiga att ställa upp som barnvakt fast barnen är sjuka så är det väl vår sak. Barnen har alltså inte haft kontakt med någon annan än familjemedlemmar under och efter att de insjuknat. Vi har nu varit hemma från jobb/dagis i två dygn, men imorgon blir det arbetsdag som vanligt igen.

Att jag sedan ville åka iväg till Ikea ca.40h efter att jag kräkts (1 gång) så var väl lite fel av mig då, ja. Men tror ni ärligt sagt att det hade varit bättre om jag väntat några timmar och åkt senare på kvällen istället? Kanske. Kanske inte. Jag är dock inget barn så jag är förståndig nog att inte gå och peta på en massa grejer. Men ja, jag är medveten om att smittorisken finns ändå.

Ändå har jag svårt att tro att alla ni som har barn isolerar er helt när era barn har kräksjuka? Att BÅDA föräldrarna stannar hemma från jobbet i två dygn efteråt och vabbar. Det vore ju ett drömsenario, men tyvärr känner jag inte EN ENDA familj som gör så.

Har ni ytterligare åsikter får ni väldigt gärna lämna dem i kommentarsfältet här på bloggen istället för på en privat fb-sida där jag inte kan delta i diskussionen.

You may also like

15 kommentarer

 1. Tyvärr, men vi brukar nog nästan isolera oss… Spyr någon av barnen hos oss är det oftast jag som blir hemma i.o.m. att jag jobbar med människor. Bägge barnen hålls hemma och vi håller oss också hemma fram tills vi varit symptomfria i minst 48h. Oftast är det jag och barnen som blir sjuka, mannen brukar underligt nog klara sig dom flesta gångerna.

  1. Jamen exakt, då är han ju ändå en smittobärare enligt alla andra och borde också stanna hemma… men jo, klart de som blivit sjuka måste hållas borta från skolor/jobb/dagis! Däremot hade jag nog stuckit iväg till butiken och handlat idag (nästan 48h senare) om det hade behövas utan att tveka.

   1. Men vi håller också barnen hemma fast dom inte spytt, om någon spyr. Vi undviker också kontakt med andra. Vi har blivit smittade av andra som det först brytit ut följande natt hos,och som vi träffat dagen innan. Vi har också smittat ner folk som vi träffat, trots att vi först insjuknat följande dag. Sådant kan man ju inte göra något åt, men det bevisar att det smittar också innan man fått symptom.

   2. Du har rätt Linda, det finns också risk att mannen i detta fall för smittan vidare. Redan bara av det att han har rört i samma ytor hemma finns risken att han för virusen vidare. Håller med om att det är svårt att isolera hela familjen, båda föräldrarna kan inte vabba samtidigt,men oftast brukar vi försöka jobba hemifrån om det går. Min pappa förde mattan min son spytt på sju dagar tidigare till tvätteriet och han blev smittad av det….det är svårt att desificera hela hushållet till 100% och därför sprids det så lätt. Vuxna har lättare att sköta handhygienen men till 100% är det också svårt. Uj,ser inte framemot vinters spysjukor och Noron.

    1. Det är i princip omöjligt skulle jag säga. I VÄLDIGT få familjer har båda föräldrarna möjlighet att stanna hemma i många dagar efteråt. Som tur är vuxna inte lika känsliga för såna här virusar, oftast slår det ju i diarré eller magknip.

     1. Viktigt att komma ihåg ändå att diarré också är ett symptom..
      Ibland räcker inte ens 48h, det kan bryta ut igen på tredje dagen(kräk/diarré), fast man känt sig frisk o kry innan.🤮
      Bäst att boka in shopping/Ikeabesök en annan vecka.

 2. Att hålla barnen hemma fungerar väl bra då de båda är i dagis,men då de går i skolan så kan man väl inte håll båda hemm för att en spyr, eller??! Dom blir massor efter i skolan då.

  Sedan är ju tyvärr magsjukan sån att man kan råka få den i butiken, eller nåt..så då borde man kanske isolera hela sin familj under hela vinter, eller?!

  Magsjuka får man, eller så har man tur och får den inte. Man kan inte isolera sig fullständigt på grund av den..Nu har ju jag inte läst några kommentarer på fb om detta, men onödigt är det väl iaf att kommentera om sånt här??
  Varför ska vi alltid försöka stjälpa varann, med onödiga kommentarer, då vi alla egentligen gör vårt bästa!

  Bra att ni har tillfrisknat, Linda!

  1. TACK Janica!
   Jag har inte heller tillgång till Fb-konversationen men har fått några screenshots av vad där står genom en snäll läsare. Man undrar om de som skriver är 5, 15 eller 25+.

 3. Tror nog dom flesta av oss försöker undvika att smitta andra men tyvärr är det ju alltför många som inte vet att om en i familjen insjuknat så borde alla stanna hemma. I praktiken är det ju rätt omöjligt för båda föräldrarna får inte vara hemma med samma sjuka barn. Skulle alla hålla sej till det och sköta handhygienen helt perfekt så skulle vi ju inte ha dessa vågor av spysjuka som nästan alla drabbas av. Bra att detta diskuteras så att flera får infon om att så många som möjligt i familjen bör stanna hemma. Behöver man till butiken kan man alltid, i mån av möjlighet, be nån släkting att handla och hämta kassen på trappan.
  En annan sak som många inte förstår är ju att det kan vara magsjuka trots att man spytt en gång. Sen hämtas barnet till dagis nästa dag och personalen får höra att det var nog säkert nåt dåligt hen hade ätit.
  Skönt att ni blivit friska och hoppas att alla som tycker sej ha rätt till alla mer eller mindre osakliga åsikter förstår att hålla dom för sej själva!

  1. Ja, det är underligt hur folk anser sig ha rätt att kasta ur sig vad som helst när man sitter bakom en skärm.

 4. Linda, jättetrist att det blev så! jag kommenterade kritisk i förra inlägget, ville ifrågasätta, inte såra (och skulle aldrig diskutera någon på fb osv). Brukar tänka att kommenterar sånt jag sku kunna säga face to face om vi ses på stan tex. I vår familj kan magsjuka leda till sjukhusvistelse och långvariga och permanenta men, så kanske därför reagerade extra starkt… (Nu går d på barnets dagis, så håller tummar o tår och håller oss isolerade,). Har inte läst alla kommentarer, men förstår att du blev ledsen! Du är en bra mamma!

  1. Jag tycker faktiskt kommentarerna här på bloggen vart helt sakliga, inget jag tar illa upp över! Det är mest Facebook diskussionen som jag tycker gått överstyr, på gränsen till avskyvärd 🙂 så inga hard feelings här!
   Vi har ju helt samma,Milton är känslig och har dåligt immunförsvar, men dessa bobbor kommer man inte undan vintertid, de finns ju överallt (matbutiker, apotek, matsaler etc) så jag tycker man bara får ta läget som det kommer…

 5. Nu vet jag ju inte vad som skrivits på Facebook och jag tycker det är riktigt lågt att prata illa om någon där den inte har en chans att försvara sig. Men bland kommentarerna här inne upplevde jag inte att någon tycker du är en dålig mamma eller på något annat vis heller försöker trycka ner dig, jag uppfattar kommentarerna som en genuin oro för att smitta magsjuka runtomkring.
  Det finns inget värre än magsjuka om man frågar mig och vi blev drabbade i helgen, först min sambo som klarade sig med ”bara” diarré och magkramper och sen föll jag två dagar senare. Att kräkas när man är höggravid är inte särskilt trevligt kan jag meddela.. Men alltså vi har nog båda hållit oss hemma ända tills idag, även om sambon kände sig frisk redan på tisdagen. Det känns onödigt att riskera att sprida smittan ännu mer än vad den redan gör så jag kanske håller med de andra som tycker att ni alla i familjen åtminstone borde låtit bli att vistas bland andra på både dop och farsdagsmiddagar? Menar dock absolut inget illa med det utan det är bara min genuina syn på saken, hoppas du inte uppfattar mig på nåt annat sätt.
  Tack och lov så känner jag mig frisk igen, orkar inte sitta hemma en enda dag till haha!

  1. Som jag skrev i förra kommentaren så upplever jag inte kommentarerna här inne heller som taskiga, det var FB diskussionen som gick överstyr.
   Nu visste vi ju inte ens att det var spysjuka förrän söndag kväll då Minou fick det, vi trodde Milton ätit något dåligt eftersom han är så känslig med allt. Men han fick ändå bli borta från dopet ifall att.. sen hade vi kanske tänkt annorlunda om det varit någon annans dop, men klart det hörde till att iaf sambon var med på sin systers förstföddes dop. Och jag har som sagt heller aldrig varit med om att bli smittad innan att spysjukan brutit ut hos någon, så jag upplevde inte oss som någon smittorisk!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *