12.11.2018 – helgens ups & downs

Vi har åkt på spysjuka här i röda stugan. Det hela började på fredag kväll. Jag var sådär passligt dåsig och tömd på energi efter begravningen och längtade efter en lång nattsömn. Nå, det tog inte länge efter att vi lagt barnen innan Milton började spy. Tänkte först att han ätit något opassligt, men det fortsatte hela natten med 1-1,5h mellanrum. Så jag var allt annat än pigg när lördagen kom. På eftermiddagen skulle resten av familjen iväg på dop medan jag själv hade match hemma i Karis. Milton fick skippa dopet och vara hos mina föräldrar istället, men annars fortsatte vi dagen som planerat.

Vi lyckades äntligen kamma hem en vinst i handbollen efter en dålig inledning på säsongen, så stämningen var perfekt för bastukvällen som väntade efteråt. Själv drog jag iväg på dopkaffe som mellanstopp och därifrån vidare till bastun, medan sambon tog med sig barnen hem.

Några timmar in på bastukvällen meddelade han att Milton spydde igen, så jag satte mig i bilen och körde hem tillbaka. Trots att Miltons spyende slutade (antagligen fick magen chock av för mycket mat på en gång) så höll Minou mig sedan vaken stor del av natten. Antagligen mådde hon också lite illa och hade svårt att sova, inser jag nu i efterhand. Nästa morgon var det söndag och farsdag. Inte så hemskt utvilade drog vi iväg på farsdagslunch med min familj + morfar + moster i Karis. Maten var god och allting gick bra tills det var dags att åka hem och jag märkte att Milton bajsat ner både blöja och kläder och matstol. Ripuli deluxe.

Vi tvättade av oss och körde tillbaka mot Ekenäs. Sambon och Minou åkte vidare till nästa pappa på kaffe medan jag tog med mig Milton hem. Minou ville bli hos sin farmor och farfar övernatten, vilket hon såklart fick bli. Och tur var väl det måste jag säga, för den natten stod både hon och jag på tur (det var väl egentligen först här vi fick bekräftat att det var frågan om spysjuka påriktigt). Sambon hade åkt tillbaka på jobb, så jag vet inte om jag hade fixat en till kräknatt ensam, samtidigt som jag själv satt med huvudet i byttan! Inte så kul att låta någon annan ta hand om kalaset heller, men som sagt så hade det kanske slutat i katastrof annars.

Idag har vi nu alla hållits kräkfria och till och med fått lite mat i oss. På kvällen tog vi ett bad och spolade bort alla baciller och lukter från oss. Gissa om det kändes skönt!

Hur galet är det annars inte att vi använde badkaret för första gången (åtminstone på de dryga fem år som jag bott i huset) för bara ett par veckor sedan. Jag vet. Sinnessjukt.

Nu hoppas jag vi alla får sova gott inatt och vakna med ny energi imorgon! I så fall blir det kanske en trip till Ikea tillsammans med storasyster. Men vi får väl se vad hälsan tillåter.

You may also like

22 kommentarer

 1. Hoppas ni alla mår bättre idag! Men varför åka runt och smitta andra!? Du vet antagligen att man smittar länge efteråt trots man slutat spy.. minst 48h hemma EFTER att man kan äta normalt och magen ok. Är man helt normal på måndag kväll, går man inte till dagis förrän torsdag morgon, enkelt! Ja, det betyder att man i värsta fall är hemma hela veckan, men det är ju själviskt att medvetet utsätta andra.. Det finns familjer där magsjuka kan betyda livsfara och sjukhusvistelse och även för dem utan bakomliggande sjukdomar är magsjuka otäckt!

  1. Vi mår bättre jo! Barnen har inte umgåtts med någon annan än familjemedlemmar medan de varit sjuka. Milton kom som sagt inte med på dopet. Och vad jag har läst så börjar magsjuka smitta först efter att man kräkts, inga andra av oss har med andra ord varit smittade vid dopet.
   Ingen av barnen har heller varit på dagis måndag eller tisdag, så anser inte att vi gjort något fel!

 2. Reagerade likadant som Karin. Är ju bäst för barnet också att få vila hemma i lugn och ro + att undvika att andra smittas. Ikea-resa just efter kräksjuka är kanske inte så bra med tanke på andra barn som leker med samma saker och snart har sjukan de också 🙁

  Men krya på er alla och hoppas niin hålls friska 🙂

  1. Vem har sagt att barnen skall med till ikea? Skulle de vara trötta och sjuka skulle det ju inte falla mig in att ta dit dem. Och angående resten kan du läsa mitt svar till Karin 😊

   Tack ska du ha, vi mår alla som vanligt idag igen!😊

  2. Det här stämmer inte. Det finns de som inte spyr eller har diarré, men som ändå kan bära på smittan. Barn kan inte alltid ex uttrycka illamående, de kanske inte ens förstår känslan. Så det att ett barn stannat hemma innebär inte att man stoppat smittorisken, därför ska alla dagisbarn i samma familj stanna hemma om ett av syskonen är sjuka! Gäller ej skolbarn dock, då de har skolplikt.

 3. Fy tusan för magsjuka 😑 Den är nog en lurig en som tyvärr smittar redan innan man själv får akuta symptom. Man blir ofta smittad 12- 48 h innan den sen bryter ut o då vet man inte ens om att man har den, och då smittar den ofta vidare just genom handhygien. Sen smittar den åtminstone två dygn efter sista symptomet, ibland mycket längre.
  Huhhuh, kanske man borde gå i ide såhär i bobbornas tider 😴
  Skönt att ni mår bättre nu!

  1. Aja, det är annat än vad jag har läst. Har läst på flera ställen att man egentligen smittar andra först efter att det brutit ut, trots att man kanske har det i kroppen innan. Och sen då att det kan leva kvar upp till två veckor efteråt, men att 48h är det som man rekommenderas att hållas borta från dagis/jobb.

 4. Detta gör mig endå så ledsen! Även fasst man inte själv visar på symptom har även du bärt runt på smittan dessa dagar, så även sambon plus nu morföräldrar osv. Alla behöver det inte bryta ut på men smitta andra, det gör man!
  Denna magsjuka kan som för vår familj tex där en utav barnen lider av försämrat immunförsvar vara livshotande!! För två är sedan fick vi åka akut med ambulans till Helsingfors för att min som blev så dålig pga magsjukan! För att inte tala om människor, BARN och äldre som lider av tex diabetes! Även fasst detta klassas som ” inte så farligt” för många och alla inte blir lika sjuka borde vi endåntänka på varandra och stanna hemma tills ALLA i familjen säkert är friska och inte bär på smitta mer!
  Det är tyvärr sånthär ”oslyldigt” agerande som leder till epidemier.
  Bra att ni är friska nu!

  1. Så du menar att båda föräldrarna i familjer med spysjuka barn brukar stanna hemma från jobbet i två dygn efteråt? Så borde det kanske vara, men jag har nog tyvärr aldrig hört om att båda föräldrarna vabbar samtidigt..
   Nå, det är ju inte vi som startat den här magsjukan, vi har ju blivit smittade från dagis vi också.
   Men jo tack, vi är friska nu!

  2. Åtminstone kan man hållas de där 48 h borta från jobb, dagis och allmänna platser. Sku alla förstå det sku man minska på smittspridningen avsevärt.

 5. .. spydde natten till måndag..och tänkte åka till IKEA tisdag..48h gäller inte bara barnen utan även vuxna! Prima att ni mår bra! 🙂

  1. Det är sant, jag är ju kanske bärare även om det inte slog ut i spysjuka åt mig. Kräktes endast en gång men mest slog det i magen. Jag förstår ju dock att inte gå och peta på allting och har ju ingen närkontakt med andra människor där, så det är ju lite annat än att ha ett barn med sig.

 6. Reagerade också starkt på detta att ni for på dop där det finns en nyfödd med magsjuka i familjen. Det kan ju vara riktigt farligt om en så liten baby får magsjuka. Även om det sjuka barnet inte var med finns ju nog risken att ni smittar. Och jo, 48 timmar gäller nog för vuxna också att hålla sig hemma.

  1. Enligt all info jag läst om hur spysjuka smittar så bryter det ut 12-48h efter att man blivit smittad MEN att det inte smittar vidare innan det brutit ut. Och den regeln har jag alltid följt.

  2. Det räcker tyvärr att du håller i kundvagnen eller öppnar dörren…det finns en orsak till varför läkare inte hälsar genom att ta i hand då det går flunssor och magsjukor….

   1. Du för nog smittan vidare då du själv är smittad. Och eftersom det tar 12-48 timmar tid att bryta ut sprider du smittan vidare innan du själv får symptom. Därför ska man också hålla syskon på dagis hemma. Då dom kan redan vara smittade men utan symptom och sprida smittan vidare.

    1. Varför skall jag lita på att du vet bättre ifall man kan smitta vidare eller ej innan det brutit ut än vad många läkare gör och skriver på ”läkarsidor”? Nu vet jag inte vad du har för utbildning inom ämnet, men jag får väl lita på att en läkare vet vad den talar om..

 7. Magsjuka smittar via själva spyorna och via ytor och händer. Orsaken till att de smittar så lätt är att man ska ha en otrolig handhygien för att inte smitta de vidare. Tex man torkar sitt barns rumpa med viruspartiklar. Naturligtvis tvättar man händerna efteråt men hur många stänger inte kranen med handen och så här man i teorin lika smutsiga händer igen. Jag skulle då inte med gott samvete röra mig bland folk om jag har möjlighet att hållas hemma när nån i familjen har magsjuka. Hoppas ni alla knugga händerna riktigt ordentligt när ni kom till dopet (eller drog igenom hemmets alla ytor med klor före ni for).

  1. Här är t.ex en ”läkarsidas” svar. Som du ser sprider man vidare då man är smittad. Och smittad blir man 12-48 timmar innan du får symptom. Så denna gråa zon då du är smittad men inte har blivit sjuk är en orsak till att spysjukan sprids så fort.

   Hur smittar vinterkräksjuka?
   Vinterkräksjuka är mycket smittsam. Den kan spridas på olika sätt:

   Genom kontakt med smittade personer.
   Genom mat och dryck som hanterats av en person som är sjuk.
   Genom dricksvatten eller mat som sköljts i förorenat vatten och sedan inte kokats, till exempel frysta bär och grönsaker. Livsmedelsverket rekommenderar att frysta importerade hallon ska kokas innan de äts. Viruset som orsakar vinterkräksjuka förstörs vid temperaturer över 70 grader, men inte vid frysning.
   Det tar vanligtvis mellan 12 och 48 timmar från det att du blir smittad tills du blir sjuk. Den tiden kallas också för inkubationstiden

 8. Jessus vilket brått du gjort Linda! Hoho skratt retande. Vilken tur då att folk här inne inte har större problem än att oroa sig över sånt här!

  1. Ja, tydligen. Det är antagligen ja som spridit och skapat kräksjukan överlag. Men det är trevligt att läsa att jag har så många perfekta mammor här inne och läser! Ska försöka lära mig mer av dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *