11.8.2015 – Min åsikt

Tack för alla era kommentarer (har läst dem men inte hunnit svara på alla än) i detta inlägg. Mycket vettiga och sakliga kommentarer, är glad att vi klarade av att hålla en god ton trots det känsliga ämnet! Jag respekterar alla era åsikter, också dem som inte tycker det är okej att lämna bort ett litet barn över natten. Men jag håller själv inte nödvändigtvis med. Så nu tänkte jag säga min åsikt om saken och argumentera varför jag tycker som jag gör.

Något som många var inne på var det här med egen tid. Den här resan hade absolut inget att göra med behov av egentid för min del, jag ville helt enkelt träffa mina kompisar. Vi ses allihopa endast 1-2 gånger om året, så jag tycker gott och väl att jag är värd att få åka iväg för att träffa dem de gånger det händer. Visst behöver jag också lite egentid, men det får jag då jag tränar ett par timmar -några gånger i veckan. Mer än så behöver jag inte. Minou är världens snällaste barn att ta hand om, så det är inte så att det är psykiskt utmattande att ta hand om henne.

Men ni skall även minnas att min situation kanske inte är helt densamma som de flesta av eras (som har barn). Jag har ingen hjälp av pappan annat än på helgerna. Varje gång en blöja skall bytas är det alltså jag som skall vara där. Varje gång nappen skall i är det jag som ska vara där. Varje gång hon vill vara i famnen är det jag som skall vara där. Jag har ingen hjälp annat än då hennes mor- och farföräldrar har henne en stund medan jag tränar. Så här ser min verklighet ut, och det är inget jag klagar över. I´m totally fine with it. Men därför är jag också väldigt glad och tacksam över den hjälp jag får. Skulle jag inte ha möjlighet att träna några timmar i veckan skulle jag antagligen bli tokig…

image

Men jag blir lite ledsen då en del av er har flera år gamla barn som aldrig varit hos barnvakt. What!? Jag måste säga att jag tycker det är lite själviskt av er som föräldrar. Enligt mig behöver ett barn få stimulans och lära sig umgås med andra människor än föräldrarna. Jag vill att mitt barn skall få en väldigt nära kontakt till sina mor- och farföräldrar, och att det känns naturligt och tryggt för henne att vara med dem. Jag vill inte att det blir gråt varje gång jag skall lämna bort henne för att det bara är mamma som duger. Inte för hennes egen skull och inte för min. Låt oss säga att skulle hända oss något, hur jobbigt skulle inte detta bli för barnet då om hon aldrig fått vara med någon annan än sin mamma & pappa? Och hur jobbigt blir det inte för barnet första gången ”hen” ska på övernattningsparty med sina kompisar? Alla såna här små grejer tror jag kan bli väldigt jobbiga om barnet inte växt upp med det som en naturlig grej att vara borta från sina föräldrar nu som då. Sen undrar jag också, litar ni inte på att era egna föräldrar klarar av att ta hand om era barn? Eller varför får inte barnen övernatta hos dem? (Nu syftar jag förstås till dem som har normala familjeförhållanden.)

12

Fuck off, säger Minou till alla som hackar ner på hennes mamma 😉

Maten ser jag som det minsta problemet av allt. Visst är det lite jobbigt för mig som ammar att måsta pumpa brösten med jämna mellanrum då jag är borta, men för Minous del är det ju ingen panik. Hon tar flaskan bra och fick nu mestadels äkta modersmjölk även om jag själv inte var närvarande, men från flaska. Många barn växer upp på ersättning ända från starten och äter jämt från flaska, och inte tror jag de blir sämre individer för det. Det är ju bara vad man blir van vid! Och jag har valt att vänja Minou vid att ta flaska redan från tidig ålder, så hon är van vid det. Oberoende om innehållet är ersättning eller min egen mjölk.

Jag nekar inte till att det finns någon som kan jämföras med mamman då det kommer till trygghet. Men jag vill att hon skall ha flera personer i sitt liv som hon kan känna sig trygg med. Och eftersom hon ser sina mor- och farföräldrar flera gånger i veckan så tror jag nog det känns tryggt för henne att vara med dem också. Att jag inte är med mitt barn 24h i dygnet betyder inte att jag älskar henne mindre än någon annan som väljer att aldrig vara borta från sitt barn gör. Det betyder bara att vi har olika syn på barnuppfostran. Och där har varken du eller jag mer rätt i våra åsikter. Vi tänker bara olika.

You may also like

Inga kommentarer

 1. kunde nästan tro det var jag själv som skrivit det! Tyvärr ser våra barn mest oss, men varje gång vi har besök eller är hemma så gör vi saker utan barn. Jag är mer orolig nu när vi flyttade för att barnen ska bli mamisar/papisar då vi inte känner någon. Jag är som du mycket ensam med båda, och herregud va skönt det är att ens handla ifred. Väntar redan på att mommo o moffa kommer hit om tre veckor, då skall vi bort en kväll!

 2. Amen! Ingen har någon som helst rätt att dömma andra. Alla får göra på sina egna sätt. Vissa tycker si och andra tycker så. Så är det bara! Man får ha åsikter, man behöver inte förstå. Men man måste acceptera andras sätt att göra osv. Bara för att man tycker och gör på ett visst sätt betyder det inte att andra människor måste göra så. ”Vi” har så lätt för att dömma, för snabbt. ”Vi” tänker inte efter. ”Vi” dömmer direkt. Så länge man själv känner att man gjort rätt och allt känns bra så är det okej 🙂

 3. Väldigt bra skrivet. Håller med till 100 %. Och det är precis så vi har gått till väga med vår lillkille (som precis blev 2 år), både va gäller barnvaktandet och nappflaskan. Han älskar att vara med sina far- och morföräldrar och sover över hos dem mer än gärna. Har funkat perfekt åt oss. Och tror verkligen inte han tagit skada av alltihopa, snarare tvärtom!!

 4. för mig handlade det nog om att Winston hade kolik. Och då knappt vi visste hur vi skulle få honom lugn så blev stressen på trots att han växte ur koliken. Han var närmare året då han första gången sov över men hade nog varit ifrån oss flere gånger innan. Han har aldrig haft problem med att vara ifrån oss.
  Sedan är det nog så att endel barn är mera mammiga oavsett om de har ”övat” att vara borta från mamma eller ej. Barn har olika personligheter. Klart det har betydelse om jag som mamma visar osäkerhet och inte tillåter mitt barn umgås med andra vuxna.

  Helt ljuvlig bild på er😊💕

  1. Ja alltså alla har ju olika förutsättningar och olika situationer där hemma, så vad som funkar för en behöver inte alls funka för en annan. Och känns det inte bra för en själv att lämna bort barnet så ska man ju inte. Men jag tror ju inte att barnet tar skada över det, det gör man nog mer som förälder isf.
   Tack så mycket, gillar också bilden även om jag själv ser väldigt sliten ut på den 😄

   1. ”barnet tar inte skada”..så menar ni att allt som inte ger ”skada/trauma för livet” är liksom ok då?? (sådär utöver att jag annars håller med det mesta). Utgår från att alla föräldrar gör det bästa för sina barn (och inte utgår från tanken att det som int direkt e skadligt är ok). Barn under 3 tenderar ju int minnas saker till vuxen ålder, men det betyder ju inte att deras utveckling inte påverkas av hur d behandlas fram till 3 år eller att barnet i stunden kan känna tex rädsla/ångest/ha ont osv även om d int e direkt skadligt! (fortfarande har detta inte med ditt inlägg eller lämna/inte lämna diskussionen att göra, bara en allmän fundering på att många använder det uttrycket)..

 5. Det är så intressant att läsa sånahär inlägg, och läsa åsikter, trots att jag inte har barn än, men jag känner direkt att dina åsikter är vettiga, och troligen något jag kommer eftersträva med mina barn i framtiden 🙂 (oj, kommentaren lät jätteflummig..)

 6. Brukar inte kommentera men, Amen! Bra skrivet 👍Håller med dig till 100%.. och att du tränar och är ifrån Minou under den stunden, gör gott för er båda.. 😊 väldigt fina bilder på både dig o Minou 😊 du har en sån väldigt söt dotter 😊

 7. Måste ju bara skriva som en mormor/farmor här. :). Jag älskar mina barnbarn och jag älskar ta hand om dem ibland. Dessutom känns det skönt att kunna ge föräldrarna lite egentid ibland, oberoende av vad de vill göra med den tiden. Måste säga att jag skulle nog blivit jätteledsen om mina barn valt att inte ge mig förtroendet att sköta mina barnbarn ibland. Men å andra sidan finns det också far/morföräldrar som kanske inte känner sig bekväm med att ha barnen över natten och det får man också acceptera. Som sagt- vi är alla olika.

  1. Kul med en åsikt från det perspektivet också! 😃 jamen självklart beror det på om man som far-/morförälder är villig till det också. Som jag skrev beror det mycket på familjeförhållandena!

 8. Mina pojkar har aldrig fått bröstmjölk. De har fått ta flaska med ersättning från dag ett. Idag är de 21 resp 22år gamla och helt normala killar. Varför skulle de inte vara helt normala bara för att de ej fått suga på mitt bröst?! Mjölkersättningarna är gjorda för nyfödda åxå, det är inget fel på dem.
  Mina pojkar var även från helt små hos mina föräldrar, en helt naturlig sak. Mina barn har alltid haft en lika nära kontakt till mommo å moffa som jag har till dom. Pojkarna hade absolut ingen skillnad om mommo å moffa tröstade dem eller om det var jag. Mina killar har 10månaders åldersskillnad och pojkarna var hos mina föräldrar för att jag ville träffa vänner. Jag har aldrig skämts att säga det och aldrig tyckt det varit minsta lilla fel med det heller.
  Alla gör som de vill och så här gjorde jag❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *