11.2.2015 – snatteri

Idag har jag för första gången (vad jag tydligt märkt) blivit utsatt för snatteri i butiken. Och det känns hemskt! Nu var det inte någon stor och dyr grej de fick med sig, utan en topp värd 35€. Men det känns ändå förfärligt. Att folk har mage att gå och snatta. Att de anser sig ha rätt att gå och ta av andras egendom. Varför skall jag betala för några snorungars kläder? Va? Jag hade gärna lagt den 35 euron på något nytt till mig själv istället för att köpa kläder åt någon jag inte känner. För ja, det är ju i princip det jag gjorde. Jag har betalat för den toppen.

Men hey, karma is a bitch. Och Karis är litet. Jag har redan fått tag på tjejen och konfronterat henne. Hotat med polisanmälan. Så saken löser sig. Fast jag kommer nog att polisanmäla henne även om hon hämtar tillbaka toppen… Hon är bara 15-16 år gissar jag och kommer alltså ändå inte att få något straff, men jag tror det gör gott för henne att bli inkallad på förhör och lite uppskrämd av polisen. Då kanske hon inte gör det igen (jag var inte enda som blev utsatt idag och hon har även snattat förr), så jag kanske rent av gör henne en tjänst inför framtida val. Vad skulle ni göra i en sån här situation? Glömma och förlåta, eller anmäla och hoppas tjejen lär sig en läxa?

 

 

You may also like

Inga kommentarer

 1. ANMÄLA! Ju värre det känns för henne desto bättre, tycker jag, för då kanske det blir en grej som faktist håller en ifrån sånt sen senare i livet. Just som du skriver om att bli uppskrämd lite. Det behövs nog om man är en person som faktist täcks försöka snatta nåt. Har alltid undrat hur folk ens VÅGAR göra sånt, sku vara så SJUKT nolot att bli fast. Usch för sånt! Bra att du fick fast henne bara.

  1. Ja men exakt, man vet ju att man inte förstör hennes liv genom att anmäla då hon är så ung och antagligen inte ens får nån ”prick i protokollet”, eller jag vet inte hur sånt där registreras… Men oberoende så har hon ju nog gjort sig förtjänt av det isf, för det var ju som sagt inte första gången för henne! Jag fattar inte heller hur folk vågar. Modiga är de ju, med bra pokerface. Det måste man ju ge cred åt dem för iaf 🙂

 2. Tycker absolut att du ska anmäla! Ifall man inte annars förstår att det är fel, så kanske ett besök hos poliserna kan få henne att inse det. Speciellt när man vet att det inte är första gången.

  1. Ja man får ju hoppas att polisen kan skrämma dem lite, men på vissa biter ju kanske inte det heller… Speciellt inte sen när de märker att de kommer undan ostraffat!

 3. Vad förargligt, jag förstår att du är upprörd! I Finland är man visst skyldig att från 15 år stå för sina gärningar. Jag tänker spontant att det också kan vara frågan om en ung person som mår väldigt dåligt och reagerar genom en sådan här gärning. Om du gör en polisanmälan är polisen också skyldig att gå vidare med saken till barnskyddet då det handlar om en minderårig person. Barnskyddet kan i sin tur reda ut om det ligger något ledsamt bakom ett sådant här beteende. Så anmäl tycker jag och slutresultatet kan vara gott för allas del:-)

  1. Aha, så det tas till sådana åtgärder också. Det visste jag inte. Känns ju lite kusligt att blanda in sig/orsaka sånt, men som du säger så kan det ju faktiskt bara vara bra också. Oftast är det ju nån typ av ”problembarn” som sportar med sånt här…

 4. Du ska definitivt göra en anmälan. Precis som ovanstående skrev behöver spcialen känna till ett sådant beteende för att flickan i fråga ska kunna få hjälp ifall hon behöver det.

  1. Jag tycker du ska anmäla. Gör man riktigt dumma saker så måste man lära sig att det går vidare till någon myndighet och så måste man lära sig att stå för det man gjort.

 5. Alltid anmäla. Skolelever diskuterar nog sinsemellan var man kan snatta och var de anmäler, så se det som investering för framtiden. För alla parter inblandade.

 6. Anmäl, har hon snattat förr så desto viktigare. Regler är till för att följas…. vilket tycks bli mindre å mindre viktigt nuförtiden.

 7. anmäla! jag själv kom fast för snatteri, en ring för 24 mark i hennes o mauritz i vaasa då jag var fjorton år. tre poliser kom och hämtade mig till butikens kontor och sen fick jag gå mellan dem genom hela butiken, ut i majjon och till polisstationen för ”förhör”. sen hann jag själv ringa mamma innan poliserna ringde henne och utegångsförbud i en månad som följd. det var första och sista gången jag snattade, vääääldigt effektivt att blanda in polisen kan jag lova! så anmäl henne, så finns det en chans att hon ändrar sig och får ett bra liv ändå. något är ju på tok när hon gör sådär. själv trodde jag att jag var tuffare än vad jag verkligen var när det gällde 😀

  1. Vad roligt att du delar med dig av att du själv blivit fast och att den där polissituationen faktiskt skrämde upp dig. Då känns det ju som att man kanske gör flickan en tjänst av att anmäla.

 8. Absolut anmäla. Det är det bästa för både flickan och för samhället. Jag som studerar till socionom och har läst mycket om problemen i samhället så visar all statistik att om man inte reagerar så blir det bara större problem. I detta fall värre för dig om det sprider sig att du inte polisanmäler. När jag jobbade på Seppälä så var det en flicka som blev fast för snatteri. Då var det grupptryck det handlade om och det bästa var ju att flickan och hennes mamma kom till butiken, berättade vad flickan hade snattat och sedan betalade mamman för tröjan. Mamman berättade att tröjan blev kastad i skräpet och att flickan absolut inte skulle få behålla den. Huh!

  1. Jag har nu anmält det nog, och butiken under mig som också blev utsatta kommer att göra detsamma (även om hon hämtade tillbaka det de tog av dem också). Jag märkte dock senare under dagen att det var två plagg de fått med sig och inte ett, men de hämtade bara den toppen jag nämnde för dem igår. Jag hade hoppats att de skulle vara ärliga och ta med sig båda plaggen när de ändå gick med på att hämta tillbaka, men när vi frågade var det andra plagget var idag då de kom så nekade de till det… Jag vet dock exakt vilket plagg det var (såg att de hade med sig det in i provrummet också). Så varför skall jag vara snäll mot dem när de fortsätter ljuga/stjäla!? Hoppas de lär sig något av detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *