1.2.2016 – konsumera!

Alltså jag blir så trött (och lite arg) varje gång jag läser texter där folk uppmuntrar andra att ta ”köpfria månader” och ha ”shop-stop” ett helt år etc. Visst är det bra med miljötänk och dittan & dattan, men tänker ni inte alls på att det är just sånt här tänk som gräver vårt land i graven? Om alla plötsligt skall sluta handla, hur ska vi då få pengarna att rulla i landet? Folk förväntar sig nog att man skall få service i sin hemstad och att det ska finnas ett stort utbud av det ena och det andra. Men understöd det då också. Använd tjänsterna som finns att få! Om vi inte konsumerar, hur ska vi då kunna bibehålla en god service i vårt land?

Vårt land befinner sig just nu i en så djup kris som jag tvivlar på att vi varit i förut. Men ta bara Sverige som exempel och jämför med dem. Jag vet inte hur bra ställt de har det med ekonomin egentligen eller hur hållbar deras livsstil är, men där konsumerar de i alla fall. De sätter sprätt på lönen och håller pengarna i rullning hela tiden och högst antagligen är det därför de har ett mycket mer välmående samhälle än oss för tillfället. De konsumerar – de skapar jobb! Bara i min lilla bekantskapskrets finns en massa personer som söker sig västerut för att jobba. För där finns jobb, till skillnad från här. Och det är helt och hållet tack vare svenskarna själva.

Så jag önskar att vi tänkte lite tvärtom. Konsumera, konsumera, konsumera. Men konsumera smart. Helt som Elin hela tiden försöker pränta in i våra hjärnor så kan vi konsumera mer hållbart. Vi kan ställa kvalitetskrav och vi kan handla mer ekologiskt. Men vi måste fortsätta handla.

You may also like

Inga kommentarer

 1. Det är kanske lätt att säga att vi borde konsumera mera eftersom det ”tydligen ska få fart på ekonomin”, men för det första så är det mycket andra ekonomiska och samhälleliga faktorer vi också måste beakta och för att förtydliga så konsumerar vi redan alldeles för mycket i dagens värld. Sopberg efter sopberg existerar och flera studier visar att vi inte mår bättre av att konsumera en massa saker, speciellt materiella ting, men speciellt miljön mår absolut inte bättre av att vi konsumerar mer, även om vi skulle konsumera en massa miljövänligare produkter istället. Bäst för miljön och för vårt välmående är att vi konsumerar så lite som möjligt.

  Det är inte konsumenternas (vårt) fel att ekonomin är i botten, det är samhällssystemet och marknadsfilosofin som borde förändras.

  Man kan tänka det lite såhär: Vad gör vi med en superfungerande, bra ekonomi i ett land om vi alla mår dåligt, blir mer deprimerade och har mer och mer skulder? Inte kan vi heller leva i ett land som är förstört pga miljöförstöringar. Vi måste kunna andas ren luft och ha rent vatten – Vi måste inte ha en marknadsfilosofi som går ut på att konsumera mera för att gräva ner vår egen grav eller våra barns. Långsiktigt tänkande måste alltid prioriteras.

  Rekommenderar boken ”Prosperity without growth” att läsa för att försöka förstå problemen lite mer: http://www.sd-commission.org.uk/data/files/publications/prosperity_without_growth_report.pdf

  //Nationalekonomen

  1. Håller så med dig Jasmine. Sånt här tankesätt får mig lite att koka.
   Det är ju våra barn, barnbarn osv. som ska ta hand om allt skit efter oss..

  2. Om långsiktigt tänk borde prioriteras har vi tydligen helt fel regering. Att höja skatter och andra avgifter som nu dagisavgifter (som tydligen ska ge många miljoner åt staten per år) osv löser ingen ekonomisk kris på lång sikt. Tvärtom, den kommer att bli djupare.
   Jag tror inte man mentalt mår bättre av att handla, det var inte min point med inlägget. Men jag kan garantera att du inte mår bättre heller när både du och din andra hälft går arbetslösa nån dag. Då kommer du garanterat inte att gå och vara harmonisk över vår fina miljö, då är det nog ännu större chans att du blir deprimerad kan jag lova. Och självklart ska man inte ta lån för att handla, men spendera av vad du har -håll pengarna i rullning.

 2. Ja, fast. Nu konsumerar vi ju över våra tillgångar. Både de ekologiska och ekonomiska. Rapport efter rapport visar på att unga har skulder, och för varje år flyttas dagen då vi redan förbrukat jordens alla resurser fram. Jag tycker ditt tankesätt är en aning egoistiskt och kortsiktigt. Vi måste hitta nya lösningar på hur folk ska klara sig, men vi kan inte konsumera oss ut ur krisen. Att tro att köpkraft är allt, är lite som att fortsätta leva på 1950-talet.

  1. Det är inte allt, men det är en bidragande faktor. Mycket måste ändras, konsumtionen är bara en liten liten del. Varför tror du de unga lever på skuld då? För att det inte finns jobb åt dem när de kommer från skolorna…

   1. De handlar om unga som ännu inte har någon utbildning, dvs under 18-åringar som tar sms-lån i allt större grad. Varför kan man fråga sig – kanske för att ha råd med märkesjackan eller att köpa kläder i lika snabb takt som kompisen.

    Klädinsindustrin har förändrats under de senaste 30-40 åren. Istället för att komma ut med 2 kollektioner per år (en höst och en vår) – får nu kedjorna in nya kläder varje dag. Det leder till en större köphets för att butikerna ska öka sin försäljning. Men det leder också till att bumullsindustrin går varm – det går i princip inte att framställa så mycket bomull som vi gör nu, på natrulig väg. Istället betalar vi fattiga länder att producera bomull med gifter – vilket leder till att deras barn och befolkning blir sjuka. Men det bryr vi oss inte om, så länge vi kan köpa nya kläder varje vecka. Ja, de avlagda kläderna, som längre inte är trendiga, hamnar på sopberget – något som Heidi, längre ner, påstod, att är så bra och välutvecklat.

    Jag tror det är att de lever över sina tillgångar. Ser man tillbaka på samhällsutvecklingen så har folk levt över sina tillgångar genom att köpa villa, bilar, båtar och hus som de inte har råd med. Detta har varit möjligt eftersom folk har trott på en evig tillväxt, och på att man absolut inte kan ha det sämre än grannen. Denna mentalitet har lett oss till var vi står idag. Dvs Finland har en enorm statskuld. Vi har lånat oss till pengarna, precis som som den gemene människan har lånat till sig.

    Att den vanliga medborgaren inte skulle sätta sprätt på sina pengar är lögn, när man ser på lånestatistiken. Jag förstår helt ärligt inte hur hen ska ha råd att konsumera mera. Ska hen ta ytterligare ett konsumtionslån?

    Att folk påstår att Finlands konsumtion inte har någon betydelse för världen, visar på vilken okunskap människor har. Istället för sälja och köpa saker behöver vi tydligen exportera utbildning i större grad. En mer utbildad befolkning ger förhoppningsvis även en befolkning som orkar tänka lite längre och förstå konsekvenserna av sitt handlade. Och framför allt, inte enbart bryr sig om sig själva.

    1. Du har nog inte läst mitt inlägg ordentligt, jag har aldrig sagt konsumera mera, jag har sagt fortsätt konsumera. Och om det är ungdomar under 18 år spm tar idiotiska sms-lån så är det ju upp till föräldrarna att sätta stopp för sånt. De barnen är ännu inte ännu ansvariga över son ekonomi och sina beslut.

 3. Hela systemet här är åt skogen men om vi inte handlar går åxå stora kedjor omkull och då försvinner jobb samt mycket skatte inkomster. Så visst måste vi använda pengarna. Men inte såklart så att man måste ta lån för att handla. Det fattar väl alla.? Med tanke på miljön så har vårt lilla land ingen betydelse mot stora värden. Det är där dom borde fundera på hur dom konsumerar. Våra soptippar är det inge fel på mot ex egypten och afrika. Å va kommer till barn så ha jag altid sagt att jag skulle inte skaffa barn till denna sjuka och osäkra värd. Det är eget val.

 4. Heja! Jag håller med dig Linda! Konsumera på bara, och njut av livet! Jag tror inte vi röfmddar miljön genom att inte köpa nya kläder, och jag orkar ärligt sagt inte bry mig heller. Man kan inte ta hela världens ansvar på sina axlar. Idag ”får” man ju inte göra något utan att tänka efter hundra gånger. Inte köpa, inte äta det ena eller andra osv. Tycker vi ska strunta i det och se till att njuta av livet!

 5. Det är inte sånt här som gräver graven för vårt land. Det kanske ser ut så vid första anblicken, men om man funderar lite längre så hjälper det inte vårt land så värst mycket att hetsa folk att konsumer då pengarna bränner på kontot, i ett land där folk antingen jobbar sig sjuka för att ha råd med amorteringar, bil, dagvård och mat, eller blir utslagna för att de aldrig får en fot in på arbetsmarknaden. Ingendera gruppen mår bra, och de mår verkligen inte bättre av att de uppmanas att konsumera. Vad betyder det i förlängningen? Jo att man måste tjäna mera för att kunna sätta pengar på skit. Varför kan man inte istället fördela de jobb som redan finns lite bättre? Det är tydligen väldigt hemskt för barn att vara heltid på dagis, så varför inte korta av arbetstiden för heltidsanställda, låta arbetslösa komma in på arbetsmarknaden på deltid, minska dagvårdskostnaderna, låta folk ha mera tid hemma med sin familj? Kortare arbetsdagar/arbetsvecka skulle ge piggare arbetstagare, och om man dessutom kunde höja sysselsättningen är det väl bara win-win. Men det funkar ju inte om alla ska måsta konsumera till sista pennit?
  Vi hjärntvättas med att tro att ökad tillväxt är svaret på alla problem, men grejen är att världen inte överlever om alla länders förbannade tillväxt ska öka hela tiden! Det är så själviskt att blunda för vad ökad konsumtion-ökad produktion åstadkommer. Att tro att alla bara skulle konsumera etiskt och lokalproducerat är naivt; folk kommer alltid att vilja gå över där staketet är lägst och handla så billigt så möjligt för att kunna handla så mycket som möjligt. Även om inte just du eller jag tänker så, så påverkar den allmänna konsumtionshetsen andra att konsumera över sina tillgångar och då hålls produktionen inte så ren som man kunde önska. Det är den inhemska produktionen som borde få ett uppsving i innovationer som har ett exportvärde. Vår ekonomi hjälps procentuellt väldigt lite av att folk köper flera tröjor, däremot borde högskolornas roll skyddas istället för att skäras ner, för att skapa utrymme för att få fram nya produkter som kan vara attraktiva utomlands.
  Det är styrningen av det här landet som håller ekonomin i botten, och det är inte den enskilda medborgarens uppgift att konsumera upp den igen, lika lite som det är den enskilda medborgarens uppgift att samtidigt ta på sig alla nedskärningar i löner, social säkerhet och service. Det som man däremot kan kräva av vuxna människor är att orka tänka tanken till slut och rösta vettigt.

  1. Däremot förespråkar jag varmt köp av tjänster, service och arbete, så vi kanske kan kompromissa? 🙂

  2. Väldigt bra point! Och jag håller med om mycket av det du säger. Jag menar ju inte heller att man ska börja handla mera och sjukliga mängder, som jag skriver så motsätter jag mig bara till shopstop och andra kampanjer som folk sysslar med. Det hjälper inte heller. Jag tycker bara man ska hålla igång konsumtionen, för det är klart det hjälper och bidrar till att hålla vårt land på fötter.

 6. Jag tror inte på att köpa mera för att få landet att gå runt. Som småbarnsmamma är det just köpandet man hamnar se över när alla avgifter på dagis och eftisar höjs medan barnbidraget sänks.

  Ett shop-stop här eller där påverkar nog jobben lika lite som de påverkar miljön gissar jag.

  1. Ett påverkar kanske inte direkt, nej. Men om det blir en trend som många börjar haka på så kommer det nog att märkas tror jag! Och som jag nämnde här tidigare (eller var det på FB?) så har jag aldrig nämnt att vi ska handla mera, jag har sagt att vi måste fortsätta konsumera…

   1. Vi kommer alltid fortsätta konsumer, ett shop-stop på kläder t.ex. betyder ju inte att man inte skulle konsumera annat istället. Och klart att man måste dra ner på konsumtionen när man har mindre pengar över varje månad.

 7. Vi har flera kompisar som flyttat västerut. Vad jag har förstått så kan man i princip ha amorteringsfria lån helt gratis. Man betalar dvs bara räntorna för bostadslånet, och just nu är räntorna ju nästan ingenting. Det betyder att man har nästan hela lönen att använda hur man vill om man vill (man kan ju också amortera). Det ger betydligt större frihet och är garanterat därför det går bättre i Sverige tror jag. Speciellt nu då jag snart blir vårdledig skulle det här systemet gagna vår familj jättemycket. Och istället för att spara och ha det tajt så skulle vi kunna leva, resa och ha städerska till exempel! Jag tycker inte heller man skall konsumera över sina tillgångar och inte vet jag om detta är hållbart i längden (är inte ekonom!) men det låter ju nog lockande.

  1. Det är klart det inte är hållbart i längden att få leva på det viset (amorteringsfritt) i evigheter, men tycker också det låter helt klokt att få göra så i några år, då man annars har det tight under småbarnsåren.

   1. I Finland får man nuförtiden också enkelt amorteringsfritt för kortare perioder, t.ex under vårdledigheten. Går att anhålla om det enkelt via nätbanken.

   2. I Sverige betalar man i princip bara räntorna hela livet på bostadslån. Detta ger såklart helt andra förutsättningar till att konsumera än vad vi har här i Finland. Även dagisavgiftern är bara en bråkdel av de vi har. Här blir det inte många euro över i månaden efter huslån, billån, dagisavgifter etc. för en barnfamilj fast båda föräldrarna jobbar.

 8. Jag har lovat mig själv att jag skall börja leva mer på mindre både av ekologiska och ekonomiska orsaker. Men trots det mottot så har jag inte tänkt sluta konsumera – tvärt emot – jag skall bara tänka över min konsumtion lite. Köpa 300 kg inhemska tomater istället för 1 kg utländska, handla på min lokala butik istället för att hoppa i bilen och köra till en stormarknad(för det är ju såå billig påstår de, yeah right), inte åka på shoppingresor till storstaden utan handla det jag behöver i min egen hemstad och framför allt skall jag konsumera mer tjänster! Vi har idag svårt att tävla om produktutveckling och -framställning jämfört med östvärlden. Det är helt enkelt för dyrt att tillverka produkter i detta land så att alla krav uppfylls och så att slutpriset på produkten skulle tillfredsställa den stora massan(finländare). Även hur mycket kläder, teknik och skönhetsprodukter vi konsumerar så försvinner det största vinsten ut ur landet eftersom de flesta produkter är importvaror. Genom att konsumera tjänster så lämnar mycket större del av vinsten i Finland. Så jag uppmanar alla att träffa dina vänner ute på en kopp kaffe, låta frisören färga ditt hår, anlita städtjänst för att ha mer tid att umgås med din familj i vardagen och anlita en reparatör när något går sönder istället för att köpa en ny produkt så kunde vi upprätthålla fler arbetsplatser och på så sätt få ekonomin på rätt köl. Mitt förslag till regeringen(hoppas SSS läser detta haha) : lätta på moms på tjänster och öka på hushållsavdrag istället för att sänka på lönerna. Ha en bra kväll och kämpa på! Vi behöver fler framåtsträvande företag och företagare i denna motvind!

  1. Väldigt bra poäng du har, tycker jag! 👏🏽👏🏽 självklart läser hela regeringen min blogg, så de ser nog din kommentar, haha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *