1.10.2014 – the hard life of an entrepreneur

Hej oktober! Hoppas du kommer med lika fint väder som september gjorde. Här på jobbet börjar jag månaden som vanligt med att sortera upp och gå igenom förra månadens bokföring. Får nog helt ärligt en liten klump i magen då jag ser alla räkningar som väller in. Livet som klädbutiksägare är ingen guldgruva ska ni veta, snarare en evig kamp. Förra månaden kostade endast låneamorteringar, hyror och moms mig en bra bit över 5000€. Och så alla klädräkningar, försäkringar och övriga utgifter till på det. Ni kan ju tänka er… Man skall sälja ganska förbaskat mycket för att få det att gå ihop.

imageEn månads räkningshög…

Men nog funderat på en så värdslig sak som pengar. Nu skall jag börja fokusera på kvällens handbollsmatch istället. Vi skall iväg till Helsingfors ikväll, så vid 16-tiden kommer syster och tar över här i butiken så jag kan åka med. Snälla syster!

You may also like

Inga kommentarer

 1. Jag tycker att det är jättebra att du skriver om detta, många tror att alla företagare tjänar massor med pengar och glömmer helt bort alla utgifter som finns. Samhället vill att människor ska bli företagare, och det målet vill de nå genom att måla en rosa värld där alla mår bra, har det skoj och badar i pengar.

  Istället borde man ge den korrekta bilden, galet mycket jobb och dåligt betalt, men ett arbete att vara stolt över! Samtidigt borde staten planera om så att det verkligen skulle löna sig att vara småföretagare, småföretag hamnar alltför ofta i kläm just nu, beslutsfattarna tänker bara på de stora företagen som ska hämta in mkt pengar till landet. Varför ska det vara så svårt att förstå att många bäckar små också blir en stor å, alltså, många småföretag som går bra är nyckeln till ett rikare land.

  Där har du de tankar som snurrar i mitt huvud, vad jag vill säga är väl att kämpa på Linda, du gör en bra grej!

  1. Haha! Att småföretagare tjänar massa pengar är nog ett stort skämt, tyvärr. Speciellt inom handeln. Men du skriver väldigt vettiga grejer, Jill. Det här samhället gör att det ganska långt omöjligt att göra några större vinster för småföretagarna. Momser och vinstskatter äter ju upp hela vinsten i sig, men sen har man också så mycket extra utgifter som företagare som människor inte ens tänker på. Själv har jag inte lyft en vettig lön på två år sen jag började! Bara satsat en massa pengar som jag troligtvis aldrig kommer att få tillbaka. Men ja, jag kämpar vidare ett tag till för att jag brinner för detta. Men tyvärr så är det inte hållbart att leva som jag gör nu i längden heller, och det måste man inse fast det tar emot.

   1. Jag kan skriva under på allt som du skrivit, Linda. Det som tar emot mest för mig att betala är alla dyra försäkringspremier… vad har jag ”fått” för de investeringarna – bättre sömn? Njä.

    1. njaaa, kanske inte, haha! Det känns verkligen surt att det måste kosta så förbannat mycket att vara företagare. Hellre hade jag antsällt någon till firman och betalat en människas lön med de pengarna måste jag säga!

 2. Du glömmer förskottskatten som beräknas på en imaginär inkomst, dvs fjolårets resultat. Den skall betalas också de månader du har mindre inkomster eller tex är sjuk… Jo, din beskrivning känns igen av alla privatföretagare. Men jag värdesätter min frihet att bestämma själv när o hur jag jobbar och sen är det ju trendigt att säga att man downshiftar, man behöver ju inte säga att det är måsta på oftast…

  1. jo.. Jag nämnde ju bara en liten bråkdel av alla utgifter. Det gjorde jag också i början då jag bara hade nätbutiken, uppskattade friheten att välja själv när jag jobbade. Nu är jag å andra sidan fast sex dagar i veckan, så nu kan jag inte ens påstå att jag har så mycket frihet mera heller 🙂

 3. Just det här är orsaken till att jag hålls som anställd fast det kliar i fingrarna att starta eget. Man skall ha en hel del kunder bara för att få ihop det till hyror, försäkringar, skatter osv. Men lyfter absolut på hatten för er som vågade och vågar. Sen.. när barn är större och jag har tid att sätta mera tid på att jobba, sen ska jag ta tag i saken! 🙂

  1. Visst önskar jag också att jag bara vore anställd ibland, så jag visste att jag hade en säker inkomst varje månad..! Man skall nog faktiskt tänka efter en, två och tre gånger innan man satsar på eget, speciellt i dessa dåliga tider. Men vet man att man har en stabil kundgrupp och har gjort noggranna kalkyler på alla utgifter så tycker jag absolut man skall våga! Så lycka till med dina framtida planer Lina, det kommer nog att bli kanon! 🙂

 4. jag hoppas flera skulle förstå och villa stöda små företagaren! det behövs, annars har vi snart bara stora kedjor kvar.

 5. Jag håller absolut med, det är inte lätt att vara småföretagare. Ibland längtar jag efter att ”bara” få vara anställd och slippa allt besvär, men oftast kommer jag över den känslan snabbt. Som du sa, man gör det för att man brinner för det.

  1. Så sant så sant. Det skulle vara så skönt att bara vara anställd ibland och kunna glömma allt som heter jobb när man kommer innanför dörren där hemma 🙂

 6. Förstår att företagarna tycker det är kämpigt att få allting att gå ihop i dessa tider och tyvärr är beskattningen så som den är i Finland just nu.

  Angående förskottsskatten som Berndt kommenterade så vill jag bara tillägga att t.ex. förskottsskatten 2014 kan inte basera sig direkt på föregående års resultat (2013) då den beskattningen ej är färdig då skatteverket börjar skicka ut förskottsdebetsedlar för 2014. År 2013:s beskattning blir färdig ungefär i september 2014. År 2014:s förskottsskatter baserar sig på 2012:s resultat. Vilket ofta kan vara helt ”galna siffor” då ens verksamhet kan variera mycket från år till år. Därför hör det till bokförarens uppgift att ett par ggr i året kolla om förskottsskatterna ligger på rätt nivå. Företagarna måste också kunna uppskatta hur resultet kommer att bli, annars kan man inte justera skatterna. Inte vill vi bokförare att ni företagare betalar moms och förskottsskatter i onödan 🙂

  1. Reser hela tiden? För det första har väl mina privata pengar i get med företagets att göra? För det andra så vad vet du om vem som betalar mina resor? 🙂 haha, så lätt du har att döma folk du inte känner, skrattretande nästan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *